Dragi cititori, 

În martie 2020, întreaga lume și în special domeniul cultural s-au confruntat cu o situație pe care nimeni nu și-ar fi putut-o imagina vreodată și care a rescris toate regulile jocului: pandemia. Anul trecut, în calitate de organizatori ai unei ample manifestări culturale, cum sunt Zilele Culturale Maghiare din Cluj, am trecut prin fiecare emoție – șoc, incertitudine, deziluzie, tristețea de a nu ne putea face treaba la fel ca de obicei și a le oferi participanților festivalului ceea ce își doresc atât de mult.

Dar, ca în orice criză majoră, a existat o mică licărire de speranță care ne-a dat o forță neașteptată și ne-a permis să ne repliem și să organizăm totuși festivalul, chiar dacă într-o formă mai restrânsă și oarecum reinventată. Anul trecut am făcut cât s-a putut, bazându-ne totodată pe comunitatea ordonată, disciplinată și responsabilă a participanților la Zilele Culturale Maghiare din Cluj. A fost o ediție care a pus punct unei decade din viața festivalului și ne-a prilejuit, într-un fel, un moment de respiro. 

Cu ediția de acum, a XII-a, începem un nou ciclu, actualizat și adaptat cu curaj situației recente. Ne-am propus anul acesta să organizăm un festival apropiat ca spirit de manifestarea din 2019, chiar dacă numărul programelor nu va fi la fel de mare. Mesajul sub care va avea loc această ediție are o rezonanță ludică – ’’Mai rotunjor’’, această sintagmă nefiind însă doar o expresie glumeață, ci un semn că am depășit momentul pandemic 2020 și ne apropiem optimiști de normalitate. 

Prin urmare, cu mândrie și emoție vă prezentăm această ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Călătoria a fost plină de provocări, dar întruparea festivalului ne umple de bucurie, nu numai pentru că a fost creat în astfel de circumstanțe speciale, ci mai ales pentru că ne dezvăluie mai mult decât oricând cine suntem noi, comunitatea maghiară, și ce au fost, ce sunt și ce vor fi în continuare Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

Să fim sănătoși și să ne bucurăm împreună mulți ani de acum înainte!

Gergely Balázs

Organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj