Lumea arborilor – luminișuri, împletiri, căldură alb-negru cu nuanțe

La galeria expozițională de la parterul Muzeului de Artă Cluj, sub egida și în organizarea Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a fost vernisată ieri, luni, 16 august 2021 expoziția „Lumea arborilor” care cuprinde lucrări de grafică ale artistului Kovács Zsolt István. Sunt expuse câteva zeci de lucrări de grafică ale unui artist care este  ilustrator de carte, designer de coperți, un maestru al industriei media. Curatorul expoziției este Iakob Attila.

Vernisajul a fost susținut de curator și de Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară, într-o atmosferă afabilă. A fost mai degrabă un fermecător și erudit dialog amabil între prieteni vechi de după-amiază târzie, de vară pe sfârșite. Lor li s-au alăturat prin două momente artistice poetul Király Zoltán și chitaristul Varga András.

Kovács Zsolt István este nu doar un artist al sintezei, în expoziția pe care o propune, el arată că cunoaște bine aerarea și tehnica stampelor, bogăția, monumentalitatea deșartă și luminozitatea vedutelor venețiene, tehnica și carnația, când mai gingașă, când mai grea, din gravurile lui Durer, irizările, linia nerăbdătoare, zburlirile din nesfârșitele gravuri rembrandtiniene. Doar influența desenatorilor Goya și Duamier, ce-i drept experți în subiecte de inspirație socială, ne-a scăpat, dar poate că e doar vina privitorului.

Așa! Sunt toți? Toți și niciunul pentru că artistul îi topește cu o tehnică desăvârșită, le transfigurează taina fără să o sărăcească, le absoarbe cu iubire și suavitate creația în lucrările sale ca să nască o artă nouă, solară, de o frumusețe subtilă, subțire, adiată de metafizic, fără ostentație, o lume în echilibru și plutire. Este o expoziție în care privirea artistului este în sus, la lumină, o expoziție care invită și privitorul la exerciții de seninătate, claritate și orientare înaltă.

Mai cu seamă atrage atenția ilustrarea luminișurilor, propriu-zis a aerărilor, a celestului întrezărit, a deschiderilor, a respirației interioare din coronamentul arborilor, fapt care ne-a dus cu gândul la terminologia din gândirea lui Heidegger.

SFAT: faceți de data aceasta la fiecare lucrare exercițiul privirii de foarte aproape. Iar apoi, de mai departe. Veți vedea ceva diferit, uimitor, cald și atrăgător de fiecare dată.

Accesul la expoziție este liber pe toată durata Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Ea rămâne deschisă până pe 6 septembrie 2021.

foto: Vakarcs Loránd

Distribuie:

Leave a Reply