30 évnyi tapasztalat egy könyvben

Alföldi László, nyugalmazott diplomata Kolozsvártól Bukarestig című könyvét augusztus 18-án, szerdán mutatták be a 13.Kolozsvári Magyar Napok keretében a kolozsvári főkonzulátuson.

Alföldi László 30 évig dolgozott magyar diplomataként. A négyéves konzuli mandátumának a román kommunista hatalom kiutasítása vetett véget, áthelyezték a bukaresti nagykövetségre 1990-1996 között. Amikor 1999-ben újranyitott a kolozsvári főkonzulátus, visszahelyezték 2003-ig, majd ezt követően ismét Bukarestben dolgozott egész 2011-ig.

A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt, kiemelte: a helyi diplomaták életét nem a pezsgőzések jellemzik, hanem a magyar-román frontvonalban való szolgálat. A magyar nemzetpolitika kialakulását és az erdélyi magyarság fejlődését mutatja be főként a könyv, ami talán az egyik legfontosabb s legmeghatározóbb időszak volt. Németh Zsolt beszédében az is elhangzott, hogy a nemzetpolitika nem értelmezhető diplomácia nélkül, és fordítva sem.

A szerző felidézte a kedves és kevésbé kedves emlékeit a diktatúra idejéről. Elmondása szerint nem vezetett naplót, a könyvet emlékezetből írta meg, ami még autentikusabbá teszi. Felidézte: amikor 1996-ban visszatért Kolozsvárra főkonzulként, hetekig követelték a kiutasítását Romániából. Az akkori világ, szerinte, mára sokat változott a román-magyar kapcsolatokat tekintve, elég csak a Magyar Napok egy hétre kiterjedő programjait megfigyelni.

A könyv egy érték, egy történelmi ereklye – jelentette kii Grezsa Csaba, a jelenlegi főkonzul is. Számára mintaként szolgál az kötetben is bemutatott életmű, s példája annak, hogy miként kell cselekednie egy magyar diplomatának.

Megosztás:

Leave a Reply