Folkudvar a 45 éves erdélyi táncházmozgalom ünneplésére

A Kolozsvári Magyar Napok idén is számos társrendezvényt foglalnak magukba. Ezek egyike a 45 éves erdélyi táncházmozgalmat ünneplő Folkudvar, amely a Kolozsvári Református Kollégium udvarán, a Farkas utca 16. szám alatt kapott helyet, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében.

„Néptánc, népzene, népmese, népi kézművesség mind egy helyen a Református Kollégium udvarán! Gyerekfoglalkozások, ölbeli játékok, mesterség- és viseletbemutatók, ének- és táncoktatások, előadások, koncertek, kiállítások, folkkocsma-kvíz és táncházak közül választhatsz, ha betérsz udvarunkba” – írják a szervezők az esemény ajánlójában, amelyet idén előszőr rendeznek meg a 45 éves táncházmozgalom tiszteletére a kincses városban. 

Az nappali programokat követik a hajnalig tartó táncházak, ahol a Rezeda, az Üsztürű és az Ördöngös zenekarok húzzák a talpalávalót. A Folkudvar az augusztus 18-i megnyitót követően vasárnap estig látogatható, de a Heltai Folkcenterben már szerda estétől kerekasztal-beszélgetéssel, valamint a Szentegyház (Iuliu Maniu) utcai Ifjúsági udvarban a Tárkány Művek koncertjével, moldvai táncházzal, és a Tokos zenekarral várják az érdeklődőket.

A szervezők között az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány mellett megtalálható a Bogáncs-Zurboló Egyesület, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány – Heltai FolkCenter, a Kallós Zoltán Alapítvány, a MókaTár, az Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Táncművészet szaka, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és az Ördöngös, Rezeda és Tokos zenekarok. A Folkudvarba szeretettel várnak mindenkit, hiszen mint mondják „ez az a hely, ahol napközben bárki megtalálja a kedvére valót, este a táncházban pedig zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelemajtó!”

 

Megosztás:

Leave a Reply