Gaal György: a kolozsvári egyetem történetét a végtelenségig lehet bővíteni

Csütörtökön, a Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján mutatták be Gaal György Az erdélyi tudományosság fellegvára című könyvét az EME székházban, a Jókai (Napoca) utca 2. szám alatt. A szerzővel Egyed Emese irodalomtörténész beszélgetett, a házigazda Biró Annamária volt.

 Harmadszor is kibővítette, és új köntösbe öltöztette a kolozsvári egyetem történetéről írt kutatásait Gaal György történész. Az egyetem alapításának 125. illetve 140. évfordulója után most a 150. évforduló adott alkalmat a kötet megjelenésére. A szerző a jelenlegi verzióban többek között első alkalommal közli az egyetem összes „rendes és rendkívüli” tanárának a névsorát, amely 264 személyt tartalmaz, ezek életrajzi és szakmai adataival együtt. A szerző azt is elmondta, hogy az előző könyvekhez képest az új kötetben rövidebben számol be az előzményekről, a fókusz inkább a 150 éve alapított Ferenc József Tudományegyetem működésére kerül – 1872 és 1945 között.

Egyed Emese, a szerző beszélgetőpartnere azzal a gondolattal kezdte a kötet bemutatását, hogy az iskola, a kolozsvári oktatás közös ügyünk, ezért is fontos, hogy egy ilyen kötet megjelent. Mint elmondta, Gaal György az egyetem történetének kutatása mellett az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a kolozsvári tanárok emlékének megőrzésére is, és a mai napig fáradhatatlanul dolgozik a témával. Ebben a kötetben is korábban nem látott részletességgel mutat be tanárokat, tanrendeket, régi évkönyveket, amelyek forrásait többszörösen összehasonlította és leellenőrizte, hogy a lehető legpontosabb adatokat mutathassa be.

Gaal György arra kérdésre, hogy tervez-e folytatást elmondta, hogy bár a következő jeles évforduló még messze van, folyamatosan talál újabb forrásokat a téma kutatásához. Példaként azt a keddi könyvbemutatót emelte ki, amelynek szerzője, M. Lezsák Gabriella is mondott olyan új információkat, amit legszívesebben azonnal beépített volna az ekkor már nyomtatásra váró könyvbe. Ezeket az adatokat, mint mondta, folyamatosan gyűjti, és nem zárja ki a lehetőségét, hogy ő, vagy más kutatók ezekkel bővítsék ki a könyvben leírtakat.

A könyv megvásárolható az Erdély Múzeum Egyesület honlapján és a magyar napok könyvvásárán.

Megosztás:

Leave a Reply