Kiállítás és emlékműsor Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulója alkalmából

Nagy érdeklődés övezte a Kolozsvári Magyar Napok keretében megszervezett kiállítást és emlékműsort, amely Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulóját ünnepelte.

Igazi kultúrcsemegékkel készültek az emlékműsor szervezői. A megemlékezés kezdete előtt Johann Sebastian Bach, Ámor szonátájának utolsó, Allegro tétele volt hallható klarinétra átírva, arra a hangszerre, amelyen Györkös Mányi Albert is játszott, illetve amelyet tanított is a kolozsvári zenelíceum tanáraként. Majd ezt követve, Lackó Vass Róbert színművész tolmácsolásában, Györkös Mányi Albert „Tordaszentlászlói passió” című, lírai hangvételű meséjét lehetett követni. Mindeközben a résztvevők Györkös Mányi Albert azon képei tárasaságában élvezhették a kultúrcseppeket, amelyek magán-, illetve közgyűjteményekből származnak és az emlékév kiállításaira ajánlották fel a tulajdonosok. Szintén ősbemutatóként hangzott el Horváth Bálint zeneszerző műve, amelyet Györkös Mányi Albert, a „Szentlászlói palló”, a „Kiskapusi templom”, az „Anya gyerekével a pataknál” és a „Falu télen” című, a kiállításon is megtekinthető festmények ihlettek. A rendezvény Xantus Gábor „Hó alatt álom” című, Györkös Mányi Albertről készült portréfilm részletének vetítésével zárult.

„Intézményünk elsődleges feladata magától értetődően a hagyaték megfelelő gondozása, az életmű folyamatos feldolgozása. Itt nem csupán a művészi alkotásokra gondolok, hanem arra a dokumentum-hagyatékra is, amelyből számos érdekes és izgalmas részlet derült már ki számunkra, Györkös Mányi Albert életére és munkásságára vonatkozóan. Ennek a hagyatéknak a feltárása, feldolgozása, digitalizálása részben már megtörtént, részben folyamatban van Szebeni Zsuzsa és Tóth Orsolya közreműködésének köszönhetően. A végcél egy kutatható internetes adatbázis létrehozása. A mai rendezvény többek között ennek a folyamatnak az egyik állomása” – avatta be a közönséget terveikbe Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlkéház vezetője.

A Györkös Mányi Albert Emlékház és a névadó alkotásaiból válogatott tárlat hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 12:00–15:00, illetve pénteken és szombaton 12:00–14:00 óra között látogatható. A különleges tárlatot augusztus 20-ig lehet megtekinteni.

Megosztás:

Leave a Reply