Állandó programok

Elsősegély sátor az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán szerdától vasárnapig: ingyenes vércukorszint- és vérnyomás mérés

Kézműves vásár az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán, a Gaál Gábor utcában és a Hermann Oberth utcában szerdától vasárnapig

Könyvvásár az Emmanuel de Martonne / Színház utcában szerdától vasárnapig

Borutca a Potaissa / Fogoly utcában keddtől vasárnapig

Forduljon kérdéseivel az RMDSZ választott képviselőihez 2022. augusztus 17–21. között naponta 14–18 óráig! A fogadóórákon részt vevő tisztségviselők programját a www.kolozsmegye.ro oldalon érheti el. A fogadóórára előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 0755-016091 telefonszámon tehet meg. Helyszín: az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének irodája, Szentegyház utca 2. szám

Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban 2022. augusztus 19–21. napokon, 10–17 óra között az alábbi kiállítások díjmentesen látogathatók:

– Dák kalandozások virtuális térben

– Limes – a római birodalom határai romániában

– Kolozsvár történetei 

EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház: A Györkös Mányi Albert Emlékház és a névadó alkotásaiból válogatott tárlat hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 12–15, pénteken és szombaton 12–14 óra között látogatható.

A Györkös Mányi Albert Emlékház 1994-ben nyílt meg Kolozsvár szívében. A névadó hagyatéka magában foglal 250 Györkös Mányi-festményt és -grafikát, számos fadúcot, több Jakab Ilona-festményt és -grafikát, muzeális értékű kalotaszegi és mezőségi bútorokat, kerámiát, szőtteseket, valamint számos könyvet és magántárgyat. Az emlékház jellege mellett művelődési központ is, évi átlagosan 70 rendezvénnyel és 4000 látogatóval. A kolozsvári magyarok egyedi, közkedvelt közösségi tere.

A 100 éve született Györkös Mányi Albert zenetanár, festőművész (Tordaszentlászló, 1922–Kolozsvár, 1993) klarinéttanárként kezdte pályáját a kolozsvári zenelíceumban. Negyvenéves korában feleségül vette Jakab Ilona festőművésznőt, akinek ösztönzésére kezdett el festeni. Külföldön folytatott festészeti tanulmányokat. Számos egyéni és csoportkiállításon mutatta be alkotásait itthon és külföldön egyaránt. Murádin Jenő művészettörténész következőképpen jellemzi munkásságát: „Az erdélyi naiv művészetnek határokon túl is jelentős sikereket aratott alkotójává lett”. 1990-ben elhunyt felesége, akit 1993-ban követ. Halála előtt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre (EMKE) hagyta műteremlakását, minden abban található vagyonával együtt, azzal a feltétellel, hogy az ernyőszervezet emlékházat létesítsen és széles körben megismertesse munkásságát. Az intézmény Györkös 100 elnevezéssel emlékévet szervezett a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet partnerségével, s így kiállítás- és rendezvénysorozattal tisztelegnek emléke előtt.

Programok az RMDSZ szervezésében az Unió / Memorandumului 9. szám alatt, csütörtöktől (augusztus 18-tól): 

– Rendhagyó múzeum – VR

– Utazás Dali világába

– Vincent Van Gogh – The Night Cafe experience

– The VR Museum of Fine Art

– Társasjátékok (beleértve a letűnt idők játékait is: sakk, römi stb.)

– Retro videojátékok

– Fotósarok

– Jóga – csütörtökön és pénteken 17 órától, szombaton és vasárnap 11 órától a Botanikus kertben

Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér látogatható hétfőtől csütörtökig 10–16 óra között, péntektől vasárnapig 10–18 óra között.

45 éves a kolozsvári táncház. A Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Heltai FolkCenter kiállításai: 100 fehér zászló, 45 éves a kolozsvári táncház, Bogáncs 37. Látogatható a Kolozsvári Református Kollégium udvarán augusztus 18–21. között.

Fröccs-terasz és turisztikai vásár: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa udvarán (Főtér 23. szám), augusztus 18–21. között, naponta 10 órától 20 óráig várja a kedves látogatókat.

Regisztráció nélküli útlevéligénylés: augusztus 18–21. között, 10 órától 18 óráig a magyar állampolgárok előzetes időpontfoglalás nélkül nyújthatják be útlevélkérelmeiket a Főkonzulátus rendezvényterme melletti irodában.

Ifjúsági udvar állandó programjai:

– Mi inspirál téged? Egész nap lehetőséget nyűjtunk a közös alkotásra, festésre, rajzolásra. – EMKISZ
OMDSZ installáció: „Mikor összefogott az ifjúság”

– Herjettsstuffs ékszerkészítő workshop (19-20. napok. 14:00 órától 18:00 óráig)

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 15. - 2022. aug. 21.

Időpont

10:00 - 21:00
Kategória

Leave a Reply