Zenével töltötte meg a kolozsvári templomokat az első Magyar Egyházzenei Fórum

Megrendítően szép műsorral zárt az első Magyar Egyházzenei Fórum Kolozsváron. Az augusztus 17-i koncerten a Farkas utcai református templomban a fórum művészi elgondolásához híven ezúttal is kortárs magyar zeneszerzők művei csendültek fel. Az egyedülálló koncepció: felmutatni az utóbbi három évtized kiváló magyar egyházzenei termését és beemelni azt a különböző felekezetek liturgiájába, a fórum utolsó eseményén pedig mindez maradéktalanul megvalósult. A hangversenyre Fazakas Zsolt református lelkipásztor a jelenlévőket köszöntő és a fórumon résztvevőket hálára buzdító szavai után került sor.

Selmeczi György, a Magyar Egyházzenei Fórum művészeti vezetője a rendezvény eddigi megvalósításait méltatva köszönte meg a támogatást mindazoknak, akik hozzájárultak a hiánypótló kezdeményezés minden előzetes elvárást felülmúló sikeréhez. A zárókoncerten a kolozsvári házigazdák, a Szent Cecília Kórus és a Refektórium énekegyüttes mellett fellépett a pécsi székesegyház Palestrina kórusa, a debreceni Canticum Novum és a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes. Akárcsak a hét eseményein, ezúttal is kortárs szerzők, Csemiczky Miklós, Barabás Árpád, Horváth Márton Levente és Tóth Péter művei szólaltak meg. Majd az egyesített énekkar előadásában a fórum kórusműhelyében előkészített Vajda János zsoltárfeldolgozás és Orbán György Pannonhalmi miséjének zárótétele hangzott fel. Ezúttal is megtapasztalhatta a közönség, milyen ajándék, ha minőségi zenét ihletett előadásban hallhat. Az összkart és a fórum zenekarát vezénylő Selmeczi György pályatársát, barátját Orbán Györgyöt idézve irányította a figyelmet arra, ami minden jó zene, legyen az magyar, kortárs vagy egyházzene befogadásának és megértésének kezdete: „Ha szép volt, hallgasd meg újra!” A közönség bizalma, támogató jelenléte és hűsége ennek a szépnek a felismerését példázta.

Kolozsvár adott otthont az első Magyar Egyházzenei Fórum hat napon átívelő, különleges zenei rendezvényeinek. A résztvevők szakmai csoportja, egyházzenészek, kántorok, kórusok, énekes szólisták, hangszeres előadóművészek és zeneszerzők méltán érezhették: zenetörténeti jelentőségű volt ez a találkozás a szerzők, előadók, művek és közönség között.

A fórum idejére az erdélyi történelmi egyházak megnyitották kapuikat a kortárs magyar egyházzenének és a Kárpát-medence magyar kórusai európai színvonalú templomi koncerteket adtak a kolozsvári templomokban. De talán a meghitt, liturgikus alkalmakon való zenei szolgálatban vált valósággá a Magyar Egyházzenei Fórum legfontosabb törekvése: elősegítette az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.

 

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája

Megosztás:

Leave a Reply