A Szent István-napi Néptánctalálkozó, a Főtéri Nemzetközi Tánckavalkád, valamint az augusztus 20-i Kolozsvári Nemzetközi Néptáncgála hagyománnyá nőtte ki magát az évek során, és idén is szerves része (társrendezvénye) a Kolozsvári Magyar Napoknak.

Idén 26. alkalommal szervezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely tizenöt éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik társrendezvénye. Az események augusztus 15. és 21. között zajlanak nem csak Kolozsváron, hanem a közeli településeken is, mint Magyarfenes, Miriszló, Kalotaszentkirály és Válaszút. A kincses városban augusztus 16-án Flashmobbal kezdődött meg a több napig tartó néptáncfesztivál. Augusztus 17-től 20-ig minden nap 12:00 órától várja a Főtéren az érdeklődőket a Nemzetközi Tánckavalkád, valamint minden este éjféltől Táncház a Heltai FolkCenterben. Augusztus 20-án 18:15-től Népviseleti Felvonulás előzi meg a nap fénypontját: a 19:00 órától kezdődő Kolozsvári Nemzetközi Néptáncgálát a főtéri Nagyszínpadon.

Pillich Balázs szervező elmondta: Törökországból, Görögországból, Mexikóból, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Felvidékről, Magyarországról és Erdélyből érkeznek nemzeti és regionális kisebbségeket képviselő néptánccsoportok az eseményre, valamint idén minden csapat étel és italkülönlegességekkel kedveskedik egymásnak.

A tűző napon a bakancsok dobogása, a szoknyák lobbanása az ember szívét-lelkét melengeti, sőt fel is forrósítja. A táncosok kitartóan, dacolva hőséggel ropják – nemzetük és legszebb hagyományaik iránti hűséggel. Különben is a tánc és a zene nyelve mindenkit összeköt.

Benkő Boróka