A Kolozsvári Művészeti Múzeumban a Kolozsvári Magyar Napok szombat délutánján Kós András szobrászművész (1914-2010) születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás nyílt meg. A kiállítás szervezője a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kolozsvári Művészeti Múzeum, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, valamint Kós Katalin, a művész lánya és hagyatékának gondozója. A kiállítás kurátorai Portik Blénessy Ágota művészettörténész és Szebeni Zsuzsanna színháztörténész.

A nagy meleg ellenére a kiállításmegnyitón népes közönség gyűlt össze, hogy a Kós András életművének egészét felölelő gyűjteményt megcsodálhassák. A tárlat többnyire a művész által válogatott és a Farkas utcai református templomnak adományozott alkotásait képezi, de a kiállítás anyagát számos intézménytől és magánszemélytől is kölcsönözték. A most megnyíló tárlatnak köszönhetően, a szobrászművész életművének olyan motívumai is megjelennek eddig kevésbé vagy egyáltalán nem látott műalkotásokkal, tárgyakkal vagy éppen dokumentumokkal, amelyek a látogatóknak teljesen újszerűen hathatnak.

Elsőként Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és megköszönte a Magyar Napok szervezőinek a lehetőséget, és méltatta a kiállítás két kurátorát, valamint Kós Katalint és férjét, Dáné Tibor Kálmánt is.

Szebeni Zsuzsa színháztörténész is megköszönte, hogy ez a kiállítás létrejöhetett, illetve háláját fejezte ki Sümegi György művészettörténésznek, és Németh Júlia műkritikusnak, a Kós András-monográfia írójának. Kurátortársának, Portik Blénessy Ágotának is megköszönte a segítséget. Örömét fejezte ki azért, hogy a kiállítás létrehozásának folyamatában betekintést nyerhetett a Kós-hagyatékba.

Portik Blénessy Ágota is megköszönte a felkérést, és elmesélte, hogy Kós András Élet és rajz c. kötete sokat segített a kiállítás összeállításában. Beszédében hangsúlyozta Sztánát, a művész szülőfaluját, mint fontos kiindulási pontot művészetében, de emellett fontos elem az életműben a nő és az anya motívuma is. A kiállítás anyaga közel hetven szobrot és szinte húsz grafikát foglal magába, a legkorábbi kiállított alkotás egy 1938-as szobor, a legkésőbbi pedig egy 2002-es Bethlen-portré. 

A kiállításmegnyitót Kós Katalin zárta, megköszönve mindenkinek, hogy a tárlat létrejöhetett, külön is kiemelve családtagjait, és azokat a magánszemélyeket, akik a tulajdonukban lévő alkotásokat a kiállításra kölcsönözték. A tárlat szeptember 8-ig tekinthető meg.

Mihály Kriszta