A Kolozsvári Magyar Opera 2024 február 29-én bemutatott vershangversenye, amely Sziluettek címen került a nagyközönség elé, számos érdeklődőt mozgatott meg a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával is.

A produkció magyarnapos bemutatására augusztus 18-án 19 órakor került sor az unitárius templomban. A zenés előadás rendezője, szövegírója és énekese Laczkó Vass Róbert volt, aki Csergő Domonkos zeneszerzővel közösen valósította meg a mindenki tetszését elnyerő előadást.

Az est, bár eredetileg szimfonikus zenekarra komponálódott, a templomba látogatók ezúttal kamarazenekari hangszerelésben halhatták a dalokat. Az előadás ízig-vérig erdélyi produkció, melynek lényegét az irodalom és a zene találkozásából születő művészi megvalósulás alkotja. Említésre méltó továbbá Török Ádám munkája, amely az előadás fókuszba helyezte a vizualitást is: minden dalhoz egy sajátos videógrafikai világ is társult.

Laczkó Vass Róbert elmondása szerint a szövegek profán jellege mind vertikális, mind pedig horizontális felfogásban is értelmezhetők. A produkció során kiemelt szerepet kaptak a fúvós hangszerek is. Az olykor jazz-es, olykor melankolikus stílusban megszólaló fúvósok erős hatást teremtettek a szövegek köré. Az est ellenpontozásában nem csak a hangszerek játszottak szerepet, hanem bizonyos témák kapcsolatai is a zenével, amelyek magába foglalták a már említett ellentmondást. A Sziluettek egy olyan „egy óra tíz percen át tartó” zenei—irodalmi kompozíció, amely magába foglalja az erdélyi kortárs zeneszerzés és szövegalkotás elismerésre érdemes pillanatait. Csergő Domonkos amellett, hogy a zeneszerzői munkájával járult hozzá a produkció létrejöttéhez, az est aktív zenekari tagjaként és karnagyaként is kimagaslóan teljesített, Laczkó Vass Róbert pedig ismét bebizonyította, hogy a szövegalkotás és a zenei előadásmód terén is a kincses város egyik meghatározó művésze.

Kasler Viktor