A magyarnapozó közönség augusztus 18-án, vasárnap délután különleges kiállításmegnyitón vehetett részt a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, hiszen a Bense Jenő és Gergely Balázs, KMN-főszervező több ezer darabot számláló Kolozsvár-képeslap gyűjteményeinek kiállítás nyílt meg. A mostani kiállításban kizárólag a Főtér és az azt övező épületek, régi és mai köztéri alkotások, illetve a Főtérről belátható utcarészletek láthatóak 1896-os képeslapoktól kezdve napjainkig. A kiállítás kurátorai Hunyadi Attila, Farkas Ágnes Anna és Vatány Bíborka.

A Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kolozsvári Városszépítő Egylet és a Kolozsvári Művészeti Múzeum által szervezett tárlaton először Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató köszöntötte a közönséget, majd bemutatta a képeslap-kiállítást. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is felszólalt, és megköszönte a különleges kiállítás megszervezését. Szántai János, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke versfelolvasással gazdagította a kiállításmegnyitót.

Hunyadi Attila, a kiállítás főkurátora részletesebben ismertette a képeslap-tárlat anyagát. Elmondta: köszönetét fejezi ki az egybegyűlteknek, hiszen a jelenlévő kolozsvári lakosok felmenőinek arcai talán visszaköszönnek a képeslapokon. Ezt akár könnyűszerrel ellenőrizni is lehet a kiállított képeslapokon, hiszen minden pannónál egy nagyító áll rendelkezésre a lapok részletesebb tanulmányozásához. Hunyadi megköszönte Gergely Balázsnak, hogy a kiállítás létrejöhetett, és a két gyűjtő szakember hobbijuk iránti szenvedélyét méltatta, ugyanakkor Telegdi Tünde designer munkáját is megemlítette, aki a kiállítás arculatán dolgozott.

A kiállítás a múzeum három emeleti termében tekinthető meg. Az első teremben a Főteret ábrázoló képeslap-különlegességek, kollázsok és látképek, illetve az 1896-1918-as, a két világháború közötti, valamint az 1945 utáni és 1989 utáni periódusok képeslapjai láthatóak. A második teremben a képeslapokon a Főtér keleti, déli, nyugati és északi házsorai, utcaképei, és más érdekességek jelennek meg.

A megnyitó végén Bense Jenő és Gergely Balázs ugyancsak megköszönték, hogy lehetőség nyílt ezt a kiállítást létrehozni. Gergely Balázs kiemelte, hogy huszonöt éves képeslapgyűjtési szenvedélyét, Kolozsvár és a hagyomány iránti szeretetét felmenőinek, iskolai és egyetemi pedagógusainak köszönheti, ugyanakkor köszönetét fejezte ki azoknak a gyűjtőknek is, akiktől a képeslapokat vásárolta. Ígértet tett a jövőre nézve: következik majd a teljes Kolozsvárt bemutató képeslap-kiállítás is.

Mihály Kriszta