Hétfő délután vette kezdetét a XIV. Kolozsvári Magyar Filmnapok a magyar nyelvű némafilmgyártás egykori fellegvárában.

A Tranzit Alapítvány szervezésében és a Magyar Film és Média Intézet, a BBTE Színház és Film Kar, a Filmtett, a Kolozsvári Televízió, a Minimum Party, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Video Pontes társszervezők segítségével létrejött rendezvénysorozat augusztus 24-ig várja változatos filmes programokkal az érdeklődőket. A programok összekötő eleme a szervezők szerint két kulcsfogalom: Kolozsvár és film. Ebbe beleférnek kolozsvári (kötődésű) filmek és filmzenék minden műfajban, a némafilm korától egészen napjainkig, de a Kolozsvárt és az itteni figurákat megjelenítő filmek a nagyvilágból is.

A szervezők augusztus 24. szombatig minden délután/este várják a filmrajongókat a Tranzit Házban (Malom/George Barițiu utca 16 szám). Kedden (augusztus 20.) 17 órától rövidfilm válogatást fognak vetíteni „a Sapi újabb filmjeiből”, ezt 19 órától filmzenekoncert követi majd 20:30-tól a Lefkovicsék gyászolnak című film vetítése. Szerdán (augusztus 21.) 17 órától a BBTE filmes diákjai veszik át a stafétát, az ő filmjeiket fogják vetíteni, 21 órától pedig Moldovai Katalin nemzetközi sikereket elért Elfogy a levegő című filmdrámáját. Csütörtök (augusztus 22.) a kolozsvári dokumentumfilmek napja, 17 órától A Szent Mihály plébániatemplom restaurálási munkálatai című film segítségével kerülhetnek képbe Kolozsvár közelmúltjának egy nagyon fontos eseményével, 18 órától a Székelyek a Duna-deltában című dokumentumfilmet láthatják, 19 órától Gaal Györgyről szóló portréfilmet, az estét pedig 21 órától a Pelicule de familie című román nyelvű, magyarul feliratozott családi film zárja. Pénteken (augusztus 23.) 17 órától a 19. Filmtett Workshop filmjeit vetítik, 21 órától pedig Lakatos Miska Tőlem tudjátok meg című, 6 székelykeresztúr környéki roma életét feldolgozó filmjét. A filmnapok zárása a szombati (augusztus 24.) klezmer-est és jiddis dalok koncert 21 órai kezdettel.

A Kolozsvári Magyar Filmnapok nem csak azok számára izgalmas szórakozás (bizonyos filmek esetén talán inkább lelki hullámvasút), akik a helyi filmek vájtfülű szakértői, de azoknak is garantáltan tud újat mutatni, akik szerint az igazi film Amerikában lakik. A következő 6 napra ugyanis az „igazi film” a Szamos parti Tranzit Házba költözött.

Balázs Hanna Imola