A Kolozsvári Magyar Napok és a Sapiente EMTE szervezésében hétfő délután 16 órától a Bocskai-ház termében Szélyes Panna Talált vászon című tárlata nyílt meg. A megnyitón a kiállítást Zakariás Ágota művészettörténész méltatta, majd Kiss Janka, Fehér Ágota és Kiss Júlia klasszikus zenei előadásával zárult az esemény.

Zakariás Ágota művészettörténész a festményekkel kapcsolatban néhány gondolatot fogalmazott meg. Először is megköszönte Szélyes Pannának a felkérést, a bizalmat és hogy a különleges és egyedi kiállításba betekintést nyerhetett. Kiemelte: Panna festményei elsősorban a figyelmet azzal hívják fel magukra, hogy azokat a látomásokat vagy akár nem hétköznapi, furcsa figurákat, gondolatársításokat, amelyekkel napközben nincs időnk foglalkozni, a munkáiba beemeli. Ugyanakkor ezekkel a képzelt képtársításokkal eljátszik, pontosabban olyan egyéni látásmódvilágot hoz létre, ami akár egy felnőtteknek szóló szürreális bábelőadás díszlete is lehetne.

A művészettörténész hangsúlyozta, hogy Panna nagyjából két éve, 2022-ben kezdett el festeni. Első munkái középkori és szürrealista festők munkáinak játékos, de sötétebb tónusú újragondolásai voltak, művészete pedig később önállósodott és a saját stílusának csiszolgatásával kezdett el foglalkozni. Első ránézésre akár komorabb hangúlatúaknak is tűnhetnek, de ha közelebb lépünk az olajfestményekhez, nagyon sok törékeny figurát és humoros részletet fedezhetünk fel – fejezte ki véleményét a szakember. Zakariás Ágota nagyon izgalmasnak látta azt az útkeresést, amelyben az alkotó stilisztikailag és a formákat illetően is kísérletezik, mivel így alig van két egyforma alkotása. A hullámzó, vibráló és állandó mozgásban lévő tájképeknek visszatérő elemei a víz, a hold és a nap, amelyek a tudattalannak olyan részei, amelyek minden emberben közösek. A képek varázslatos mesevilágot idéznek meg, melyben a táncnak és a zenének is kiemelt szerepe van. A szakember szerint a művész legszemélyesebb képei a portrék, bár a többi műfajban is nagyon személyes. Emellett Panna tájképein a szürreális, színházi és cirkuszi jelenetek is mintha együttműködnének és nagyon bátor dolognak tartotta, hogy nem fél személyesnek és sebezhetőnek lenni.

Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjának ezennel már második festménykiállítása nyílt meg. A tárlat augusztus 25-ig 11 és 18 óra között tekinthető meg.

Mihály Kriszta