A Magyarok Kenyerének megáldásával, népviseleti felvonulással és főtéri néptáncgálával ünnepelt Kolozsvár magyarsága augusztus 20-án, az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Az egy nappal korábban kezdődött, immár 15. kiadásához érkezett Kolozsvári Magyar Napok, valamint annak társrendezvénye, a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozó keretében megvalósult főtéri ünnepi programsorozat kezdetén felszólalt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.

A déli harangszót követően a kolozsvári Szent Mihály-templomba várták a híveket, ahol a Pro Agricultura Egyesület, a Kolozs Megyei Magyar Gazdák Egyesülete és a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia szervezésében, az államalapításunk ünnepén, szerte a Kárpát-medencében, a magyar gazdatársadalom összefogásának kézzel fogható jeleként szervezték meg az új kenyér megáldásának ökumenikus ünnepségét, amelyen Erdély történelmi egyházainak képviselői mondtak áldást.
A délutáni órákban és a Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényének, a 26. Szent István-napi Néptánctalálkozónak a keretében a hagyományosnak számító népviseleti felvonulással kezdődött az ünnepségsorozat. Erdély egyik legkiemelkedőbb, Szent István királyunkhoz kötődő néptánctalálkozója nyolc ország 17 tánccsoportját látta vendégül, amelyek augusztus 16-20. között mutathatták be hagyományaikat, népviseleteiket és tradicionális táncaikat Kolozsvár közönségének.
A kincses város Főterére sereglő fellépők és érdeklődők elsőként Vákár István köszöntőjét hallhatták. A Kolozs Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta: a Kárpát-medence magyarsága ezeréves távlatból is büszke lehet értékeire, valamint arra, hogy megőrizte keresztény hitét, melynek alapköveit Szent István királyunk fektette le. „Az államalapítás bátorságot, hitet, elszántságot és jövőbe vetett reménységet feltételez. Az ilyen igenekből épül a közösségünk. Ma, amikor itt állunk a kincses város Főterén, az Europa Nostra-díjas Szent Mihály-templom szomszédságában, büszkén mondhatjuk: van magyar jövő Kolozsváron és Kolozs megyében” – mondta Vákár István, aki beszéde végén a Szent István-napi Néptánctalálkozó szervezőit méltatta.
„Ma – 986 évvel Szent István királyunk halála után – elmondható: van független Magyarország. Vannak hozzá ezer szálon kötődő és identitásukhoz ragaszkodó magyar nemzetrészek. Vannak olyan szomszédaink, akikkel a kapcsolatunk – minden nehézséggel együtt – a békés együttműködés, sőt, legtöbb esetben a szövetségesi környezet biztonságát nyújtják Magyarországnak” – kezdte beszédét Németh Zsolt. Az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke hozzátette: hogy ez ma is így van, önmagában bizonyítja István király stratégiai előrelátását. „Az elmúlt 986 év megpróbáltatásait azért élhettük túl, mert István király szilárd alapokra helyezte a nemzeti közösség összetartozását. Keresztény értékek, függetlenség és Nyugathoz tartozás – ez volt az István által alapított államnak és a hozzá kötődő nemzeti közösségnek az eszmeisége. Ez a három sarkalatos pont segítette át korszakváltásokon, katasztrófák utáni újjáépítéseken, külső és belső próbatételeken a magyar nemzeti összetartozást. Ez a stratégia mindig megtartott minket. István stratégiáját követve kell a magyar életminőséget folyamatosan javítanunk az egész Kárpát-medencében – örülve annak, ha szomszédainknak is sikerül életminőségüket javítaniuk, mert ez a közös érdekünk. Ez a közös érdek alapozza meg az együttműködésünket és szövetségünket velük” – hangsúlyozta Németh Zsolt. Beszéde zárásaként a politikus rámutatott: a Kárpát-medencei magyar közösség akkor lesz győztese a világban zajló változásoknak, ha a Szent István-i stratégiához ragaszkodva igyekszik boldogulni és előre lépni.
Az augusztus 20-i nemzeti ünnep Kolozsvár Főterén nagyszabású néptáncgálával zárult.
Az augusztus 25-ig tartó 15. Kolozsvári Magyar Napok teljes programkínálata megtalálható a www.magyarnapok.ro oldalon.

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtóirodája