Sokrétű, Erdély-központú beszélgetéseket tartogatott a szerdai nap a magyarnapozóknak. Az év utolsó két választásának eredménye Németh Zsolt szerint a magyar politikai vezetés számára is kiemelten fontos.

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának szervezésében a #Főtér23 nevű helyszínen tartottak beszélgetést az idei romániai választásokról. Grezsa Csaba főkonzul témafelvetéseire Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Székely István az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Zakariás Zoltán, az EMSZ elnöke reagált.

Németh Zsolt a beszélgetés elején kifejtette, Magyarországnak egyáltalán nem mellékes, hogy mi történik a romániai választásokon. Szerinte az elmúlt években konstans volt az ajánlatuk a két ország közötti együttműködésre, és pozitív fejleménynek tartja, hogy a román miniszterelnök nyíltan elfogadhatatlannak nevezte a magyarellenességet.

„Az ideologikus vagy a magyarság tekintetében görcsös politika is jelen van az országban. Nem feltétlenül lehet ezt pártokra leosztani, minden pártban vannak különböző irányzatok. A közdelem politikai családokon belül is zajlik. Nehéz megmondani, hogy a pragmatikus vagy a görcsös megközelítés fog felülkerekedni” – emelte ki Németh Zsolt a magyarokkal szembeni román kisebbségpolitikával kapcsolatban. Ezt követően Grezsa Csaba kolozsvári főkonzul tért ki arra, hogy az RMDSZ sikeres eredménnyel zárta az év első két választását, rengeteg erdélyi magyart megszólítva.

„Jó kilátásokkal nézünk az év végi választások elé. AZ RMDSZ érdeke az volt, hogy az elnöki választás első és második fordulója se essen egybe a parlamentivel. Az elnökin az eddigi gyakorlat szerint sokkal magasabb a részvételi arány, a magyar szavazókat viszont nem mozgatja meg” – fejtette ki Székely István a párt törekvésének okát.

„Maximalizálni kell a magyar szavazatokat. Ez csak akkor lehetséges, ha az országos választásokon valamilyen formában együtt tudunk fellépni. Ezért kezdeményeztük ősszel a keretmegállapodás megkötését, amelyet márciusban aláírtunk és külön-külön a négy választásról rendelkezik” – részletezte a két magyar politikai szervezet közötti együttműködés fontosságát Zakariás Zoltán EMSZ-elnök. A folytatásban mindkét közszereplő úgy vélte, az erdélyi politikai szférának jót tesz, ha több magyar párt is indul a választásokon, mert a magyarság megszólítása mindegyikük számára közös célt jelent.

Gebe Zoltán