A Magyar Napok keretében rendezett közéleti beszélgetésen az elmúlt években feladatukat sikeresen ellátó magyar településvezetők veséztek ki lényeges kérdéseket.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos alelnöke, Mátis Jenő, bevezetőjében elmondta: általában kevés szó esik azokról az önkormányzatokról és polgármesterekről, akik kisebb településeket vezetnek sikeresen. A Székelykeresztúrt vezető Koncz Hunor-János, a szentegyházi Lőrincz Csaba és a kalotaszentkirályi Póka András György hosszú beszélgetés során részletezte az eddig tapasztalt kihívásokat és azokat az intézkedéseket, amelyeket nehéz helyzetekben meg kellett hozniuk a fejlődés érdekében.

„Székelykeresztúron a községi önkormányzatokhoz képest is alul voltak fizetve az alkalmazottak. Ezen megpróbáltunk változtatni, én folyamatosan igyekeztem arra törekedni, hogy olyan fizetésük legyen, amelyet a magánszektorban nem két hét alatt keresnek meg. Még most is rengeteg a betöltetlen pozíció. Vannak olyan problémák, amelyeket nem lehet csettintésre megoldani, de fontos kialakítani azt a csapatot, amely lépést akar tartani és nem lemaradni” – hangsúlyozta Koncz.

Szentegyházán sokáig jelentős probléma volt, hogy sokan nem fizették be az adókat és százalékos mutatókat tekintve év végére nagyon rosszul állt az önkormányzat. Erre a politika olyan megoldást dolgozott ki, amely gyors eljárási folyamatban törvényszék elé álltíja és fizetésképtelenség esetén közmunka formájában hajtja be az adósságot. „Ha a kaláka hangulatát visszahozod, az összefogás erősödik. Így sikerült közösséget építenünk és sok pénzt spóroltunk. A város élete egy nagy kör, amiben vannak szeletek, gazdálkodók, közgazdaság, vállalkozók, önkormányzat és civilek. A mi szeletünket megdupláztuk a város életében, mi erre vagyunk büszkék” – tért ki az általuk szervezett közösségi munkák pozitív hatására Lőrincz Csaba.

Hasonló véleménnyel van a közösségi összetartásról Kalotaszentkirály polgármestere, aki fontosnak tartja azt is, hogy az egyéni kihágásokat és a piros vonal átlépését minden esetben megbüntessék, kivételezés nélkül. „Tíz éve olyan törvény született Romániában, amely szerint az önkormányzatok kötelesek eladni az orvosi rendelőket a családorvosoknak. Nem értettük, hogy mondhatja ezt a kormány, mert az épületet mi építettük. Bepereltek minket, mert nem adtuk el, amikor éppen az akkori államelnök, Băsescu látogatott Kolozsvárra. Közbenjárása elég volt ahhoz, hogy módosítsák az adott törvényt és a pert azonnal leállították. Rengeteg ilyen törvénykezés van” – idézte fel a több mint egy évtizeddel ezelőtt történt esetet Póka András György, hozzátéve, hogy a probléma nemcsak közösségi épületek esetében lehet aktuális.

Gebe Zoltán