A Györkös Mányi Albert Emlékház negyedik és egyben utolsó könyvbemutatóján Kós Károly Régi Kalotaszeg c. kötetét Baranyi W. Krisztina, az IdőJel Kiadó vezetője és Czeglédy Enikő, Kós Károly unokája ismertette, Laczkó Vass Róbert, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze pedig Kós Károly szövegeinek felolvasásával kísérte a bemutatót.

A 15. Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett könyvbemutatót ismételten a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, Kós Katalin nyitotta meg. Az eseményt Sümegi György művészettörténész is megtisztelte jelenlétével.

Baranyi W. Krisztina, aki öt éve alapította az IdőJel Kiadót, köszöntötte a résztvevőket, és bevallotta, hogy a most bemutatott kötet egy három évvel ezelőtt megszületett álom eredménye. A kiadóvezető a Magyar Iparművészet 1911-ben megjelent gyűjteményében találta meg Kós Károly Régi Kalotaszeg c. munkáját. A munka látványa teljesen megfogta őt, és eltervezte, hogy egy fakszimile kiadványt fog megjelentetni, ami a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával sikerült is. A budapesti Polgárok Házában már tavaly, Kós Károly születésnapjának előestéjén, december 15-én is bemutatták. A tavalyi év még azért is volt különleges, mivel a magyar kormány ősszel rendeletbe foglalta, hogy Kós Károly születésnapját, december 16-át a Magyar Építőművészet Napjának is nyilvánítják.

Maga a kötet keménykötésű, gazdagon illusztrált, amely 21 eredeti metszettet tartalmaz. A mérete is azonos az eredeti kiadvánnyal, és a papír is hasonlít az akkori minőséghez. Érdekesség még, hogy a fakszimile rész középen van, előtte előszó van, és Kós rövidített életrajza, illetve utána pedig egy legépelt változatban is olvasható mindaz, amit Kós gyönyörű, de nehezen kiolvasható betűvel írt. A könyv témája egyrészt Erdély építészetének történelmi áttekintését adja, másrészt egy olyan hitvallást Kós Károlytól, ami a magyar ősi kultúra mellett teszi le a voksát – összegezte a kötet kiadója.

Czeglédy Enikő Kós Károly unokájaként beavatott némi családi kulisszatitokba is: Kós diákkorától kezdve mindig lerajzolta azt, amit olvasott, amiről gondolkozott vagy amiről tanult, hogy első kis kézikönyve végzős hallgató korában egy ösztöndíj segítségével jelent meg, és amivel be is járta egész Erdélyt. Néhány szót ejtett Kós további köteteiről is, valamint a Kiálltó szó c. röpirat történetéről. Czeglédy Enikő kiemelte, hogy Kósnál a nemzetiségi kérdések is kulcsfontosságúak voltak, ahogy az Erdélyi Szépmíves Céh is, és annak folyóirata, az Erdélyi Helikon is. Kós Károly unokája még mesélt az építész és a Balázs Ida közötti kapcsolatról is, amely Kós Károly számára egyensúlyt adott. Emellett Kóst szívós, kíváncsi és küzdő személynek írta le.

Mihály Kriszta