Hankó Balázs Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere kolozsvári látogatása során rávilágított a magyarországi felsőoktatási modellre, amit elmondása szerint az egész Kárpát-medencében, így Erdélyben is biztosítani kell.

Augusztus 22-én az Ifjúsági udvarban került megrendezésre a „Határok nélküli oktatási lehetőségek – hazai érvényesülés és magyarországi képzések” című kerekasztal-beszélgetés, amelyen részt vett Varga-Bajusz Veronika Magyarország felsőoktatásért felelős államtitkára, Szabó Ödön parlamenti képviselő és Hankó Balázs Magyarország kultúráért és innovációért felelős minisztere. László Petra, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke moderálta a panelbeszélgetést, amelyben többek között szót ejtettek az erdélyi magyar nyelvű oktatásról, az ösztöndíjrendszer struktúrájáról és az erdélyi fiatalok szülőföldön maradásának feltételeiről is.

„Erdélyben is szakképzett munkaerőre van szükség, és ahhoz, hogy a térségnek versenyképes, magyar identitástudattal rendelkező fiatalsága legyen, a képzési formák mellé ösztöndíjrendszert is párosítani kell, a meglévőket pedig erősíteni szükséges” – jegyezte meg Hankó Balázs, aki amellett, hogy állást foglalt az oktatás átszervezésében, kihangsúlyozta mennyire fontos a fiatalság ügyét szolgálni. Elmondása szerint „a fiatalok sikere, a nemzet sikere”. Varga-Bajusz Veronika a Makovecz-program fontosságát említette, amelyet igyekeznek a külhoni intézmények javaslatai alapján alakítani oly módon, hogy az intézmények között élő kapcsolat, valós együttműködés legyen. A „térségek motorjainak” nevezett egyetemi struktúra az államtitkárasszony véleménye szerint fontos találkozási pont a hallgatóknak, hiszen későbbi kapcsolataik kiépítésére tökéletes környezet az intézmény.

Kasler Viktor