Az Ifjúsági udvarban a 15. Kolozsvári Magyar Napok keretében Dobsa István kárpátaljai politikus, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének alapító elnöke Andacs Zsolt Leventével, városi tanácsossal, az MCC – Erdély munkatársával a kárpátaljai fiatalok háborúban megélt mindennapjairól beszélgetett.

Dobsa István elsősorban a béke megőrzése és a háború kitörésekor megélt első napokról mesélt. Akkor érezhetően feszült volt a helyzet, minél több információt próbáltak szerezni a fejleményekről. A háború kitörésének napja és a hadiállapot sokként jött, ugyanakkor annyi dezinformáció volt, hogy a lakosok nem tudták egyből elhinni a helyzetet. A háborús valóság azonban a menekültáradat által hihetővé vált, hiszen néhány óra alatt a menekültek elérték Kárpátalját. Az ifjúsági szervezet is önkéntes munkával segített a rászorulókon.

Az ifjúsági szervezetet 2014-ben alapították meg, de már akkoriban is kérdés volt az, hogyha érdemes-e ilyen mozgalmat elindítani. De pontosan a kialakult konfliktus miatt volt szükség a szervezett közösségi gondolkodásra, hogy a mindennapokat átvészeljék. A 2017-es évtől kezdve már tömegesemények voltak, arra törekedtek, hogy a helyi fiataloknak szebbé tegyék a mindennapokat. A koronavírus-járvány viszont lassításra kényszerítette a szervezetet. A háború kitörése után, csak 2023-ra kezdtek el eseményeket szervezni. Előbb Magyarországon jótékonysági gálát rendeztek, ahol jelentős összeg gyűlt össze a kárpátaljaiak megsegítésére. Elhangzott: a hadiállapotban komoly kihívás eseményeket szervezni, például légriadó esetében minden eseményhez szükséges egy óvóhelyet biztosítani. Dobsa István azt tapasztalja, hogy az álláspontok közeledtek, kiegyensúlyozottabb és egymás kölcsönös tiszteletén alapuló kapcsolat van az ukránok és a magyarok között.

A beszélgetés során további olyan fontos témák is terítékre kerültek, mint például a nyelvtörvény, a háború okozta régiós átalakulás (a lakosság, vállalkozások vagy az ingatlanok számbeli növekedése), a magyar iskolák működése, a munkaerőpiac és azon belül a fiatalok munkalehetősége, népességmozgás, vagy éppen az érdekképviselet.

A beszélgetés végén Dobsa István köszönetét fejezte ki a rendszeresen Kárpátalját támogatóknak és látogatóknak, és minden válsághelyzetben lévő fiatalnak azt üzente, hogy a józan gondolatokra való támaszkodás, kitartás és a közösségben való gondolkodás mindig egy mentőöv, amibe kapaszkodni lehet

Mihály Kriszta