Számos kulisszatitkot és izgalmas sztorit osztott meg pályafutásáról Kapás Boglárka és Telegdy Ádám. A világbajnok úszónő másfél éve döntött a visszavonulásról, ami nagyon megviseli, de kíváncsian várja, mit hoz számára az úszás utáni élet.

A 15. Kolozsvári Magyar Napok zárónapjára is maradt jónéhány érdekes beszélgetés és előadás, amelyek közül népszerű volt az Ifjúsági udvarban tartott Így lettem Kapás Bogi című program. Az YZ Alapítvány szervezésében a világbajnok és olimpiai bronzérmes úszónő mellett férje, az olimpiai ötödik helyezett és sokszoros magyar bajnok Telegdy Ádám válaszolt Péter István kérdéseire.

Mindkét úszónak van családja révén Erdélyi kötődése, Telegdy viszont sokáig egyáltalán nem járt Kolozsváron. Néhány év alatt, feleségével való közös kikapcsolódásaik során nagyon megszerette a várost és környékét. A házaspár tagjai egy ideje csapattársak is, az edzésekre is együtt járnak. Bár Telegdy Ádám számára még kérdés, mikor fogja befejezni a versenyzést, Kapás Boglárka pályafutása hamarosan véget ér.

„Másfél éve megfogalmazódott bennem, hogy a párizsi olimpia után fogok visszavonulni. A pszichológusom javaslatára elkezdtem minden edzőtáborral és nagyversennyel kapcsolatban mondani, hogy az az utolsó előtti versenyen, idén pedig már utolsót mondtam. Nagyon nehéz, sokat sírok és magam alatt vagyok, de várom azt is, milyen újdonságok jönnek januártól” – osztotta meg visszavonulásával kapcsolatos érzéseiről Kapás Boglárka. Az olimpiai bronzérmes úszónő a decemberi budapesti rövid pályás világbajnokság után fejezi be pályafutását. Még nem tudja mihez fog kezdeni felszabaduló idejével, hiszen a versenysport mellett nem fordított időt semmilyen hobbira, gyerekkorától az úszás határozza meg az életét.

„A diktatórikusság már mostanra is eléggé kikopott a sportágból. Régebb Egerszegi Krisztináék 16-17 kilométereket úsztak egy nap, de mára ez egyre inkább csökkent. Nehéz lenne fiatal gyerekeket ebben a sportban tartani, ha azt mondod nekik, hogy nyolcezer métereket fogunk úszni” – tért ki az edzői felfogás változására Telegdy Ádám, hozzátéve, egyre inkább fontossá vált az évek során, hogy a szakemberek hogyan kommunikálnak tanítványaikkal. A házaspár szerint a sikernek nincs egyértelműen meghatározható képlete vagy meghatározható jelentése, nemcsak egy világbajnoki cím számíthat kiemelkedő eredménynek, hanem az egyéni csúcs elérése is.

Receptet emiatt nem is tudnának mondani rá, de Kapás Bogi szerint a lényeg az, hogy mindenki találja meg azt a dolgot, amelyet igazán szeret és akar küzdeni érte.

Gebe Zoltán