Idén is megjelent a Kincses Kolozsvár Kalendáriuma, melyet a Kolozsvári Magyar Napokon mutattak be, augusztus 16-án, délután. A könyvbemutatót a kötet szerkesztője és a Magyar Napok programigazgatója, Szabó Lilla moderálta, valamint néhány jelenlévő szerző a kalendáriumba írt szövegét ismertette. 

A Magyar Napok alkalmával bemutatott kiadvány a már megszokott rovatokkal széleskörű ismereteket nyújt, és az év minden napjára olvasnivalót biztosít. A 2024-2025-ös Kincses Kolozsvár Kalendárium szerkesztőbizottságának tagjai Boros Miklós, Gergely Balázs, H. Szabó Gyula (főszerkesztő) és Szilágyi Adrien Rebeka voltak. A könyv legfőbb célja pedig ismét a kolozsvári jelen és a kincses város múltjának bemutatása, amelynek középpontjában idén a Petőfi utca áll. Az idei kalendáriumban a Helikon irodalmi folyóirat szerkesztőinek írása az Írók-költők városa rovatban olvasható.

A könyvbemutatón jelen volt Gaal György irodalom- és helytörténész, akinek nyolc írása is megjelent a kalendáriumban. Nagy Béla helytörténész is röviden beszélt írásairól, majd Lukács József helytörténész és muzeológus a kolozsvári Királyi Lyceum Petőfi utcai nyomdájáról értekezett. A könyvbemutatón felolvasásra is sor került: Szántai János író a jelenlevőknek a Transz/szilván snitt (mondjuk, a Helikon szigorúan titkos hátsó ablakából) című szövegét olvasta fel. H. Szabó Gyula, a Kriterion könyvkiadó igazgatója a Hoffgref György és Heltai Gáspár nyomdájáról szerkesztett szövegéről mesélt, majd Székely Adrienn a 150 éves Központi Egyetemi Könyvtárról írt összefoglalójából osztott meg néhány részletet. Szilágyi Adrien Rebeka Kolozsváriak 19. század végi ünnepségei és kirándulásai a gyalui várkastélyban a korabeli sajtó tükrében című írásáról egy-két tényt osztott meg, majd Márton Evelin, a Helikon szerkesztője felolvasta a Séta idegennel című írását. 

A kalendáriumban – amely 65 lejért megvásárolható a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a Főtéren, valamint a Farkas utcában található KMN-boltokban – a Gyermekeknek rovat az Életfa Családsegítő Egyesület közreműködésével jött létre, valamint a Sport rovatban Killyéni András, Matei Linda és Erős Abigél írásai is megjelennek. 

Mihály Kriszta