Másodjára kerül megrendezésre Kolozsváron – a 2022-es Magyar Egyházzenei Fórumhoz képest új néven – a Magyar Egyházzenei Biennálé.

A Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényének megnyitójára augusztus 16-án, pénteken került sor a Vallásszabadság Házában, amelyet egy ünnepi nyitóhangverseny követett 19 órától a Piarista-templomban. 

A biennálé megnyitóján részt vevő művészeti vezetők – Sófalvi Emese, Selmeczi György és Potyó István – mellett Lukács Olga lelkészasszony, László Attila főesperes és Selmeczi János is köszöntötte az érdeklődőket. 

Selmeczi György Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, a nemzet művésze, a rendezvény egyik művészeti vezetője elmondta: nem titkolt cél, hogy „vizsgázzanak” a kortárs zeneművek, a szakma tegye meg a lépéseket az egyházak felé és a jelenleg hangversenytermekben hallható egyházzenei művek újra megjelenhessenek a templomokban, ahonnan a kommunista rezsim űzte ki őket.

„A Kolozsvári Magyar Napok nem lenne teljes a biennálé nélkül” – jegyezte meg köszöntőbeszédében Lukács Olga. Elhangzott: az elmúlt évtizedekben megalkotott, magas színvonalú egyházzenei művekkel való kapcsolódás alapvető célja a biennálénak. Az egyházi zene, a templomi istentisztelet és a művészet összefonódása egy olyan spirituális folyamat, amely fokozatosan bekerülve a köztudatba, közelebb hozza az embert, a vallást és a zeneművészetet

László Attila főesperes rámutatott: „vannak idők, órák amikor nagyobbra nő a szívünk.” A Magyar Egyházzenei Biennálé közönségével péntek este épp ez történhetett, amikor a megtelt Piarista-templomban együtt lélegezhették be a kortárs egyházzenei műalkotásokat. 

A koncert során – többek között – elhangzottak Csemiczky Miklós „Due pezzi sacri”, Selmeczi György „Öt latin himnusz”, Orbán György „Dominus tecum” és Vajda János „Il buffone di Dio” című művei is. 

A megnyitón arról is szó esett, hogy a Magyar zeneszerzők egyházi művei II. Kórus-gyüjtemény című antológia 2024-ben a nagyközönség számára is elérhetővé vált az Auris Kiadónak köszönhetően. Az antológia hivatlos bemutatójára augusztus 19-én 14 órakor kerül sor az Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér falai között. A gyűjteményben megtalálható 27 kortárs zeneszerzői sajátosság, 41 alkotás és nagyjáből 2800 ütem, amelyek papír formájában táplálják tovább a magyar egyházzenei életet. 

A Kárpát-medence egészét átfogó, magas művészeti értékkel rendelkező fesztivál-, illetve kórustalálkozó amellett, hogy a művészeket és művészetért rajongókat összehozza, számos vallási közösséget is mozgósít. Az augusztus 21-ig tartó egyházzenei programsorozat részletes műsora megtekinthető a www.egyhazzene.magyarnapok.ro oldalra kattintva.

Kasler Viktor