A tavaly megjelent Kós-Bánffy, Bánffy-Kós Emlékkönyvet a Györkös Mányi Albert Emlékházban augusztus 20-án mutatták be.

A kötetet szerkesztő Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet – Sepsiszentgyörgy vezetője és Gy. Dávid Gyula építész, a kötet egyik szerzője ismertették a kiadványt. Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője köszöntőt mondott.

Kós Katalin, Kós Károly unokája örömét fejezte ki, hogy együttműködhetett a kötet kiadásában.
Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője bevezetőjében elmondta, hogy ezzel a kötettel nehéz feladatot vállalt és többnyire visszautasítással találta szembe magát, nem kapott elegendő segítséget a rendhagyó munka megjelentetéséhez, végül azonban a segítség a Közlekedési Minisztériumtól és idősebb Dávid Gyulától érkezett, aki megadta az ötletet ahhoz, hogy mi legyen a kettős évfordulós kötet szerkezete. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki ifjabb Dávid Gyulának azért, hogy vállalta a könyv egyik munkáját, amely építésztörténeti szempontból vizsgálja Bánffy és Kós kapcsolatát.

A két, Erdélyben megkerülhetetlen személyiség egyik közös pontja I. Ferenc József koronázási ünnepsége volt, amelynek forgatókönyvét harminc nap alatt közösen dolgoztak ki, emellett pedig az Erdélyi Helikon révén, és a színházi világban, illetve a Bánffy-kastélyban is számtalanszor találkoztak. Szebeni Zsuzsa termékeny munkafolyamatnak nevezte a könyv szerkesztését. Dávid Gyula elmondta: kutatása elején azt vette észre, hogy rengeteg olyan megoldatlan momentuma (pl. a gótikus veranda, északnyugati bástya, csatornázás, Váradi Aranka lakosztálya) van a kastély építésének és kialakulásának, amit muszáj volt tüzetesebben megvizsgálnia, de arra is kíváncsi volt, hogy Kósnak volt-e valami szerepe ezekben. A két szakember még a Róth Miksa híres mozaik- és üvegművész szamárhátíves ólomüveges ablakairól is értekezett, amely egykoron a Bánffy-kastélyban volt megcsodálható, de szó esett azokról a címerekről is, amelyek ezeket az ablakot díszitették.

A kötetben egyébként még Benkő Samu Kós Károllyal való beszélgetéseknek részleteiről, a két személyiség színpadi együttműködéséről, a Székely Nemzeti Múzeumba tervezett fal- és üvegfestményekről, illetve Vargha Mihállyal, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójával készült interjúról is lehet olvasni.

Mihály Kriszta