Izgalmas művészeti programon vehettek részt az érdeklődők a kolozsvári Bánffy-palotában működő Kolozsvári Művészeti Múzeumban augusztus 17-én 19 órától. Incze Mózes Határolt végtelen című kiállítása érdekes, elgondolkodtató tapasztalat, festményei képzeletünket valóban zárt végtelenségbe röpítik. 

Incze Mózes 1975-ben született Kovászna megyében, Baróton, és már kis korától festőművésznek tanult. Tanulmányait Marosvásárhelyen, majd Budapesten folytatta, sikerrel szerepelt számos nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron is, mint például a New York-i Volta Art Fair vagy Miamiban a SCOPE fesztiválokon. 

A hangulat megteremtése, valamint a vizuális és auditív művészeti alkotások közötti szimbiózis létrejötte végett Tókos Imre és Krizbai Imre szintén baróti gitárművészek Kék és barna című zenei művét, gitárduettjét hallgathatták meg a megnyitó elején a magyarnapozók. Ezek után Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, majd Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntötte az érdeklődőket. 

Bordás Beáta művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat témájáról, gondolatmenetéről beszélt, illetve azokról a szempontokról, amelyek alapján érdemes a festményekre tekinteni. Kiemelte, hogy Incze Mózes a klasszikus festészeti hagyományokból merítkezik, viszont ezt a kortárs vizuális nyelvezettel ötvözi. Többnyire valósághű embereket ábrázol, de festészete szürrealista az alakok helyzetei és a térkezelés tekintetében. A színek, festményen belüli ritmusok, ismétlések használata az állóképnek dinamikusságot eredményez, érdekes találkozása a biblikusnak és a hétköznapinak, a természetnek és a sterilitásnak, „kütyükkel teli” közegnek, a mozgás és az időtlenség határolt végtelenjének. A festő munkái meghagyják a nézőnek az interpretáció szabadságát – emelte ki. 

Incze Mózes is köszöntötte a jelenlevőket, hansúlyozva, hogy van „színe, formája, mérete, mondanivalója, utalásrendszere” a képeknek, de az alkotások idejéről, főleg állóképeknél nem igen beszélhetünk, hiszen „korunk lüktető valósága” folyamatként vesz minket körbe. Az állóképek időbelisége magában a nézőben fog megszületni, egyszóval a kulcs a megélés ideje. A festő szerint törött tükörcserepekként csupán részleteket érzékelünk a valóságból, amelynek van befogadóképessége, de ugyanakkor határolt. Ezért tanácsos, ha mindenki a maga törött tükörcserepét egymás mellé rakja, hiszen így közösen többet ismerhetünk meg abból a valóságból, amely minket körülvesz. 

A kiállítás a teljes Kolozsvári Magyar Napok alatt megtekinthető, augusztus 20-án 13.00 órától tárlatvezetésen lehet részt venni, amelyet személyesen a művész, Incze Mózes fog vezetni. 

Benkő Boróka