Az erdélyi sportélet egyik legnagyobb kihívása lehet, hogy ki melyik országot képviseli a versenyeken. Incze Kriszta birkózó büszke magyarként, román zászló alatt lépett szőnyegre a párizsi olimpián, Nagy Attila pedig az országos jégkorongszövetség elnökeként néz szembe a kihívásokkal.

Pénteken izgalmas előadásokkal folytatódott a MCC Lounge programja a Tiff-házban. Tóth-Gödri Iringó újságíró kérdéseire Incze Kriszta birkózó, Nagy Attila, a Román Jégkorong Szövetség elnöke és Killyéni András sporttörténész válaszolt. A beszélgetés fókuszában az állt, mennyire elfogott társadalmilag, hogy egyes erdélyi sportolók román színekben versenyeznek.

„A kommunizmus idején nem volt szabad leírni magyar lapba azt, hogy Balázs Jolán, Kolozsváron tördelőket hurcoltak meg azért, ha magyarul írták a neveket. Aszerint jelentek meg a sportolók a sajtóorgánumban, ahogy a Kommunista Párt megkívánta” – elevenítette fel a romániai magyar sportélet számára rendkívül nehéz időket Killyéni András.

A sporttörténész hozzátette, a rendszerváltásra már változott a helyzet, ma már, a közösségi média korszakában pedig a sportolók direkt módon tudnak üzeneteket közvetíteni követőik felé, ami által sokkal többet megtudhatunk róluk.

„Fiatalon kerültem a román válogatottba, de a legnagyobb támogatást Sepsiszentgyörgyön kaptam. A polgármester is mindig mellettem állt, sosem hagyta, hogy román csapatba kerüljek. Mindig büszke magyar sportoló voltam román színekben” – hangsúlyozta a néhány hete még olimpián versenyző Incze Kriszta.

A sepsiszentgyörgyi birkózó fiatalként is mindig azzal a felfogással versenyzett, hogy neki magyarként kétszer olyan jó teljesítményt kell nyújtania, mint a többieknek a csapatban maradásért. Bár néha ellenszélben kellett jó eredményt elérnie, mindig elérte célját és sikeres karriert épített fel. Bár Inczét az elején sértették a negatív kommentek, amelyeket azért kapott, mert a román színeket képviseli, idővel megtanult nem foglalkozni ezekkel a megjegyzésekkel, tudatosítva, hogy sokat tett az országos szintű elismerésért.

„Amikor én sportoltam, nem volt arra lehetőség, hogy magyar válogatott legyek, most azért a sportolók választhatnak. Edzőként és vezetőként már másképp láttam, folyamatosan úgy éreztem, hogy középen vagyok és olyan döntéseket kellett hoznom, amit később is megfelelőnek és jónak érzek” – tért ki Nagy Attila arra, hogy az ő játékoskarrierjétől képest bővültek a versenyzők lehetőségei.

A Román Jégkorong Szövetség elnöke viharos időszak után vette át jelenlegi vezető pozícióját, szerinte sokat kell tenni a továbbiakban is a hazai hokiért, ami Székelyföldön már nemzeti sportnak számít. Továbbá úgy véli, a tömegsportot be kéne vezetni az oktatásban és az alapvető mozgásformákat jobban be kéne építeni a társadalomba.

Gebe Zoltán