Az Erdélyi Művészeti Központ és a Kolozsvári Művészeti Múzeum szervezésében Sepsiszentgyörgyről a kincses városba érkezett a művészházaspár életművét összefoglaló tárlat.

Vasárnap újabb kiállításmegnyitókkal folytatódott a 15. Kolozsvári Magyar Napok programja. 18 órától a Kolozsvári Művészeti Múzeumban tekinthették meg az érdeklődők a T. Szűcs Ilona és Tóth László műveiből összeállított retrospektív tárlat anyagát.

Lucian Nastasă-Kovács múzeumigazgató köszöntője után a kiállítás kurátorai, Portik Blénessy Ágota és Bordás Beáta beszéltek az összegyűjtött anyagról és a két 20. században alkotó művész munkásságáról.

„Jelen kiállításban igyekeztünk mindkét életművet a lehető legteljesebb merítésben bemutatni, adott szakaszait átadni. Ugyanakkor arra is törekedtünk, hogy a művészházaspár alkotásai között párbeszéd is keletkezzen, és egymással dialógusba lépjenek ezek a képek” – hangsúlyozta a tárlattal kapcsolatban Portik Blénessy Ágota.

A főként 1960-as és 1970-es években alkotó házastársak ikonikus szerepet töltöttek be a kolozsvári művészeti életben. Közel száz műalkotásukat tekinthetik meg mostantól a Művészeti Múzeum látogatói.

„Érdekes kérdés volt számomra a kiállítás rendezésekor, hogy hogyan mutassunk be két önálló alkotót. Bár házaspárról van szó, felfedezhetők bizonyos motívumok, amelyek egymásra utalnak, mégis teljesen különálló festészeti nyelvet alakítottak ki” – árulta el az összeállítás egyik kihívásával kapcsolatban Bordás Beáta.

A tárlat anyagát egy háromnyelvű, több mint 120 reprodukciót tartalmazó album is kíséri, amely a korábbi sepsiszentgyörgyi kiállításra készült és Bordás Beáta előszaván kívül Kovács Ádámét és Banner Zoltánét is tartalmazza.

Gebe Zoltán