Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare 2019: ”În piața din Cluj” – mai frumos și viu ca niciodată

Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj ediția a X-a s-a desfășurat duminică seara, de la ora 19.00, la Opera Maghiară în prezența oficialităților, a liderilor politici și personalităților culturale maghiare și a publicului care a umplut sala Operei. Au luat cuvântul pe scena Operei Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și președintele Asociației Clujul Comoară, Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Sándor Krisztina, presedinte executiv Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania și Árpád János Potápi, responsabil pentru politicile naţionale ale Cancelariei premierului Viktor Orban.

După discursurile oficiale, a urmat spectacolul de gală „În piața din Cluj”, o premieră oferită de Ansamblul Popular de Stat din Ungaria care i-a avut ca invitați pe Balogh Melinda, Busai Bori, Makula Zoltán, Molnár Ilona și Ansamblul Tokos. Regizorul-coregraf Mihály Gábor a oferit nu doar un show de muzică și jocuri populare, ci a realizat un spectacol gândit să ofere o reflecție asupra istoriei, memoriei colective, o exprimare coerentă și complexă în limbajul dansului și muzicii populare, nu rafinate artificial, ci puse să însuflețească și lumineze prin vigoarea lor, ethosul, dar și percepția imediată despre lumea în care trăim.

În piața sa din Cluj, splendid colorată, vie, veselă, șugubeață, cu oameni de pe toate zonele etnografice învecinate Clujului unde tăranii vin să-și vândă marfa, fetele de la țară, dar și de la oraș vin să vadă, să fie văzute, să-și fluture rochiile, baticurile și țesăturile minunate, să afle noutăți; bărbații, să-și expună puterea de muncă, să-și laude forța, să-și măsoare puterile, să se concureze în farmec și în dans, dar și să bea un pahar, să se întâlnească cu confrații români sau țigani, istoria aduce reverii atunci când este evocat trecutul eroic (legenda Regele Matia, de exemplu).

Confruntarea cu istoria reală este însă cea menită să bulverseze bunele obiceiuri, tradițiile, traiul cotidian tihnit. Revoluțiile, războaiele aduc înnegurare și încrâncenare, tristețe, toate redate pe scenă prin dansuri cu mișcări tensioanate, cu o coregrafie sugestivă prin dramatism și prin muzica de bocet. Dar atâta vreme cât o pereche de copii vin să danseze așa cum o făceau cei mari, cu pasiune și forță, nimic nu e pierdut și muzica și dansul din Piața din Cluj pot continua. Organizatorii galei au fost Casa Tradițiilor, Asociația Clujul Comoară și Asociația ZCMC.