O călătorie didactică prin Muzeul Zoologic

Tururile ghidate și expozițiile din această săptămână care au avut loc în Muzeul de Artă, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Muzeul Etnografic au fost pentru cei interesați o adevărată călătorie în timp prin tot Muzeul Ardelean, instituție demarată la ințiativa contelui Imre Mikó în 1959 și care azi nu mai există, pentru că a fost împărțită la începutul perioadei comuniste în mai multe colecții care au constituit bazele înființării acestor muzee. Muzeul Zoologic al UBB, ultima bucată din puzzle-ul care alcătuia pe vremuri Muzeul Ardelean, a fost de asemenea pe lista călătoriilor, ghidajul în interiorul acestuia fiinda sigurat de către muzeograful Osvath Gergely. 

Patrimoniul acestui muzeul s-a mărit an de an, pe suprafața sa de 700 mp, devenind unul dintre cele mai serioase muzee de profil din țară. Acum, el ar putea fi și un muzeu al istoriei zoologiei, dată fiind vechimea sa și a colecțiilor pe care le adăpostește. Este o instituție cu caracter și scop în principal didactic, animalele sunt așezate pe specii începând de la protozoare, spongieri, celenterate, viermi, moluşte, crustacee, insecte şi echinoderme, trecând la procordate (niște precursori ai nevertebratelor), apoi sunt expuși peștii (printre care un morun uriaș), amfibienii și reptilele. Până aici, speciile sunt conservate în formol, alcool sau prin uscare (în cazul insectelor). Multe din ele, chiar și fluturii, sunt prezentate în diverse stadii de dezvoltare.

Urmează păsările, multe împăiate, prezentate și în dioramă, în mediul lor, cu cuiburile și ouăle. Apoi vine sala mamiferelor, din nou împăiate și de multe ori puse în dioramă. Marea majoritate a exponatelor sunt din fauna României, dar există și specii exotice. Cele mai vechi colecții sunt cele de arahnide (păianjeni) a lui Otto Herman, de 600 de exemplare, realizată în perioada 1864 -1871, și cea de oroptere (lăcustele, greierii, cosași coropișnițeși rudele lor) și ea tot cu peste 600 de exemplare, ambele realizate în perioada 1864 -1871. Colecția de fluturi (lepidoptere) a lui Joseph von Franzenau este una veche de 169 de ani și conține peste 1.600 de exemplare plasate în 17 cutii. Nu cea din urmă este colecția fluturi a lui René Jeannel, prietenul lui Emil Racoviță, care conține 421 de exemplare din 14 familii. Pentru public, spectaculoase sunt exemplarele care prezintă malformări genetice. Dar Muzeul Zoologic înseamnă mult mai mult decât atât, așa că merită să îl vedeți oricând aveți timp.