Aflat anul acesta pe Strada Vinului, standul Clujul cu flori este din nou o încântare pentru toți pasionații de aranjamente florale, și nu numai. Decorat cu tot felul de plante suculente, leandri și mușchi, poziționat lângă zidul vechi al orașului astfel încât să-l completeze cu frumusețea lui și încadrat de locuri de relaxare comode și inedite, standul este zilnic gazdă a activităților din domeniul floristic.
Joi dimineața, spre exemplu, vizitatorii au putut participa, sub îndrumarea arhitectului peisagist Nagy-László Kinga, la un atelier de kokedama, o tehnică japoneză de realizare a aranjamentelor din plante. Mai apoi, cultivatorul de plante mediciale Csaba Vitus le-a povestit celor interesați, nu puțini la număr, tot ce trebuie să știe despre condimente. Dimineața de vineri a fost dedicată din nou realizării de aranjamente florale, o activitate care s-a dovedit pe cât de relaxantă, pe atât de colorată și vie. Organizatorii au mai pregătit în cursul zilei de vineri o discuție deschisă cu Orbán Sándor, „doctorul plantelor”, la care participanții vor putea pune întrebări legate de bolile plantelor și modul în care se pot vindeca.
Ziua de sâmbătă va fi dedicată altor două activități la care florile sunt actorii principali. Prima dintre ele, care va începe la ora 10:00, este concursul ”Găsește floarea” la care sunt invitate să participe familiile cu scopul de a găsi flori ascunse în centrul orașului. Câștigătorii vor primi flori și alte cadouri. Cea de-a doua activitate care va ține pe tot parcursul zilei este schimbul de flori între vizitatorii standului, astfel încât oricine își dorește să își împrospăteze sau să își îmbogățească colecția de plante poate să aleagă din florile aduce de ceilalți participanți.
Standul Clujul cu flori este al Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, care în prezent derulează și concursul Clujul cu flori. Acesta se desfășoară în perioada 30 mai – 30 august, clujenii trebuind în primul rând să-și decoreze balcoanele, terasele și grădinile cu flori, iar apoi să-și înscrie proiectele florale pe www.orasulfrumos.ro. Jurizarea proiectelor se va face în cursul lunii septembrie. Premiile care se vor decerna vor recompensa cea mai frumoasă fațadă, cea mai frumoasă fereastră, cel mai frumos balcon și cea mai frumoasă grădină. De asemenea, datorită interesului arătat pentru concurs de locuitori din alte orașe din județ, organizatorii au decis să acorde și un premiu pentru cel mai frumos proiect in județul Cluj.
Rădăcinile Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii. Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.