Timp de o oră și jumătate, sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj a fost duminică după-masa gazda unui concert inedit și aplaudat cu căldură de public. Protagonist al acestui eveniment a fost Transylvanian Saxophone Quartet, o prezență cu totul aparte pe scena muzicală din România. Concertul care a avut loc în fața unei săli arhipline a debutat cu o bucată de Johann Sebastian Bach, aleasă în amintirea primului concert pe care Transylvanian Saxophone Quartet l-a ținut în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, în urmă cu șapte ani. Piesa interpretată atunci din compozițiile lui Bach a fost Arta fugii, iar acum cvartetul a adus în fața publicului 3 Sinfonien.
Repertoriul a mai inclus: Pierre Vellones – Prélude et Rondo français, Béla Bartók – Cântece populare maghiare, Tűzkő Csaba – Lamente & Dance of the Shepherds, Isaac Albéniz – Sevilla (Suite Espagnole nr. 1, op 47), Gioachino Rossini – Per Quattro, Astor Piazzolla & Gerry Mulligan – Close your eyes and listen, David Bennett – Saxophone Symphonette, Lino Florenzo – Cha Cha Chá-Suite Sudamérica, Aldemaro Romero – Choro y Tango (Quarteto Latin-Americano).
Înființat în 2011, Transylvanian Saxophone Quartet s-a format cu scopul de a atrage atenţia asupra rolului important al saxofonului în muzica clasică, acest instrument fiind cunoscut mai cu seamă în jazz, în muzica uşoară şi în cea populară, cu toate că există pentru el un repertoriu considerabil şi în muzica simfonică, respectiv în operă. Membrii cvartetului sunt clarinetişti şi saxofonişti proeminenţi ai unor orchestra ardelene de seamă: Zoltán Réman (saxofon sopran) este prim clarinetist al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj şi, în acelaşi timp, profesorul disciplinei saxofon clasic a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Sándor Deák (saxofon alto) şi István Makkai (saxofon tenor) sunt clarinetişti ai Filarmonicii din Târgu-Mureş, acesta din urmă fiind şi profesor de saxofon la Liceul de Arte din Târgu- Mureş, iar Antal Kelemen (saxofon bariton) este prim clarinetist al Filarmonicii Târgu-Mureş. Toţi patru sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
Concertele Transylvanian Saxophone Quartet sunt adevărate incursiuni în lumea compozitorilor francezi, belgieni, americani, germani care au conceput o sumedenie de lucrări pentru un astfel de ansamblu. Cvartetul are în repertoriu și piese originale, compuse şi dedicate în mod special lui. Transylvanian Saxophone Quartet susţinut zeci de concerte în ţară şi în străinătate, ultimele apariţii de mare prestigiu fiind cea din cadrul Festivalului „George Enescu”, în septembrie 2015 şi cea din Toamna Muzicală Clujeană din octombrie 2018.