Dacă vizitați, în timpul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, expoziția Ars Sacra Claudiopolitana (strada Iuliu Maniu 4) puteți afla unde este situat turnul secret din Biserica Sfântul Mihail, care adăpostește cea mai mare colecție de documente medievale din țară. Dar nu numai asta.
Ghidul vă poate vorbi despre unul din primele spitale medievale, Sfânta Elisabeta, care a fost fondat de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail și despre un proces care a durat 150 de ani! Doi pacienți din localitatea Mera, în etate și avuți, s-au internat, arată unul dintre documentele expuse, în aripa destinată îngrijirii vârstnicilor din Spitalul Elisabeta. În schimb, și-au oferit toate posesiunile pământești bisericii. Însă, după moartea lor, rudele au contestat actul de donație și s-au judecat cu autoritățile bisericești mai bine de un veac și jumătate.
Toate documentele din expoziție au fost găsite, în 2008, într-o latură secretă a Bisericii Sfântul Mihail din centrul istoric al Clujului. Aici se află o arhivă impresionantă de acte de pergament și cărți vechi, care abia ce au început să fie cercetate de specialiști. În perioada medievală, parohia avea mai multe roluri, de la cel de administrator al stării civile, la cel de notar și bibliotecă. Documentele depuse în arhivă reunesc acte ale fostei parorii iezuite, actualmente Biserica Piaristă de pe strada Universității. Sunt o sursă nesperată despre viața orașului din acea vreme.
Mai puteți vedea documente cu însemnele Papei de la Avignon, cărți editate de Parohie în secolul al XVI-lea, emblemele defuncților din Biserica Piaristă, pe care o să recunoașteți câteva din cele mai influente familii din Transilvania, de la Bethlen, la Mikes și Nemes, schemele altarelor din cele două biserici și schițele originale ale Străzii în Oglindă, dar și planurile turnului nou de la Sfântul Mihail, care a ars de două ori în 1660 și 1690, după ce s-a aprins de la fulgere. Practic, o mare parte din timp, Biserica astăzi emblemă a orașului n-a avut turn, ci s-a aflat în șantier. Vizitarea expoziției adaugă un plus de mister orașului în care trăim și pe care avem impresia că îl cunoaștem bine. Dar s-ar putea să rămânem surprinși!
Expoziția poate fi văzut cu ghidaj în limba română sâmbătă 24 august, ora 16:00.