Unul din locurile din festival care abundă în informații de tot felul și le dă copiilor ocazia de a fi creativi și curioși în același timp este Aleea Muzeelor. Situată de-a lungul străzii Emmanuel de Martonne, Aleea Muzeelor adună la un loc nu mai puțin de 15 standuri ale mai multor muzee din Ungaria și Transilvania și ale institutelor științifice din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Fiecare dintre ele pune la dispoziția celor mici, și nu numai, jocuri interactive, demonstrații, documente, obiecte de colecții și tot felul de activități interesante și inedite.
Spre exemplu, la standul Institutului de Biologie și Ecologie al UBB copiii pot afla cum se stabilește vârsta animalelor, pot recunoaște diferite sunete din natură, pot studia curiozitățile din lumea ciupercilor sau pot învăța despre corb, păsarea de pe stema Regelui Matia Corvin. Standul de matematică și informatică le pune la dispoziție jocuri de logică și prezentări de robotică, iar cele de fizică și chimie le dau ocazia să facă diferite experimente chimice spectaculoase și interactive de fizică.
Cei care sunt pasionați de corpul uman și de medicină pot afla o grămadă de informații pe această temă la standul Muzeului ”Semmelweis” de Istoria Medicinii. În colecția acestui muzeu, care prezintă istoria medicinei occidentale din Egiptul antic și până în epoca modernă, se găsesc pe lângă instrumentele folosite în procesul de vindecare şi tămăduire şi cărţi ştiinţifice, documente, picturi, mulaje reprezentative pentru anumite boli, precum şi pentru modurile de vindecare ale acestora.
Standul Muzeului Maghiar al Jocurilor Olimpice şi Sporturilor pune la dispoziția celor mici informații exhaustive despre toate sporturile din Ungaria. Acest muzeu, singurul muzeu al sporturilor din Ungaria, deține de altfel deţine o colecţie de talie europeană, cu peste 800.000 de exponate de tot felul: obiecte sportive, medalii de aur olimpice, trofee, fotografii şi documente de arhivă.
Pe Aleea Muzeelor este prezent și Atelierul şi Muzeul de Jucării „Szórakaténusz”, care face parte din Muzeul Katona József din oraşul Kecskemét. În colecţia muzeului se regăsesc obiecte şi tradiţii ale popoarelor din ţări învecinate şi îndepărtate, de la jucăriile străvechi, confecţionate din cochilii de melc, jucării populare tradiţionale şi până la lumea jucăriilor aflate în familiile burgheze. Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, micii vizitatori care trec pe la acest stand se pot juca cu jucării de epocă, pot confecţiona accesorii de iluzionist, jocuri optice, jocuri „Prinde musca”. Totodată, participând la un joc de întrebări şi răspunsuri, participanţii vor afla o mulţime de ciudăţenii despre lumea şi istoria jucăriilor. Fără doar și poate, Aleea Muzeelor este locul din care copiii nu se vor mai da duși, așa că părinții trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. 🙂