Pentru prima dată în România, Centrul de Interes prezintă publicului clujean, și nu numai, o amplă expoziție cu o serie de lucrări din inestimabila colecție a Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros (ICA-D). Intitulată ”Schimb de teren II” (Changing Places), colecția aflată în spațiul expozițional de la etajul 4 este parte din programul de schimb cultural internațional derulat de-a lungul anului 2019 între Centrul de Interes și Institutul de Artă Contemporană, Dunaújváros (ICA-D). Curatorii expoziției sunt Nóra Deák și Gabriella Zsinka.
Fondat în 1997, ICA-D este unul din cele mai importante spații expoziționale din Ungaria în afara capitalei. Cu o istorie de peste 20 de ani și însumând peste 350 de lucrări de artă, colecția Institutului este una din cele mai semnificative din Ungaria, potențialul ei remarcându-se și prin din ce în ce mai multe cereri de împrumut din partea unor instituții de artă prestigioase din Portugalia și până în Japonia. Expoziția de la Centrul de Interes prezintă o imagine comprehensivă asupra istoricului și formării acestei colecții unice, de un caracter aparte, prin lucrări de artă în diverse medii – sculpturi, obiecte, instalații, picturi, lucrări foto și video.
Vizitatorii vor putea admira o selecție de lucrări a 42 de artiști maghiari de renume internațional. Este vorba de Ádám Zoltán, Bajusz Orsolya, Betuker István, Birkás István, Bogyó Virág, Böröcz András, Braun András, Brückner János, Csákány István, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fehér Márta, Friedrich Ferenc, Gémes Péter, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gróf Ferenc, Horváth Tibor, Kaszás Tamás, Kiss Róka Csaba, Kis Varsó, Komoróczky Tamás, Koronczi Endre, Kovách Gergő, Kupcsik Adrián, Lakner Antal, Lendeczki Kinga, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Oláh Mátyás László, Patakfalvi-Czirják Ágnes, Société Réaliste, St Auby Tamás, Szabó Ádám, Szacsva y Pál, Szalay Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Várnai Gyula și Várnagy Tibor. Este, de altfel, cea mai amplă reprezentare a colecției ICA-D de până acum.
Primile lucrări ale colecției ICA-D provin încă din 1992, din expozițiile temporare ale Sălii Uitz. La cererea organizatorilor Nóra Deák și Gyula Várnai a acelor expoziții, artiștii participanți au donat câte o lucrare pentru instituția în curs de înființare. Curatorii au fost cei care au ales lucrarea care urma să fie donată, în acest fel colecția ICA-D având chiar înaintea înființării o orientare și un caracter bine definit. Perioada cuprinsă între 1992 și 1997 poate fi caracterizată atât printr-o colectare fără fundamentare teoretică, oarecum instinctivă, care a trecut totuși testul timpului, cât și prin donații venite din partea mai multor artiști.
În 1997, ștafeta a fost preluată de istoricii de artă János Szoboszlai și Lívia Páldi, care au făcut primii pași nu numai în direcția instituționalizării, ci și către formarea unei colecții profesionale. În acest an s-a făcut prima accesare de fonduri guvernamentale cu scop de achiziții, care a devenit treptat singura modalitate stabilă de achiziționare până în ziua de azi. Pe lângă achiziții au continuat însă și donațiile.
Expoziția de la Centrul de Interes va putea fi vizitată în perioada 20 august – 14 septembrie, de marți până sâmbătă, între orele 16:00-19:00.
Foto: Centrul de Interes