Tabăra medievală – parcul de distracții de odinioară

În Grădina cu ruine din sudul Bisericii reformate a funcționat, începând de miercuri și până duminică, Târgul Medieval, locul care a îmbinat entertainmentul cu shoppingul de epocă.

Pasionații de cumpărături sau de suveniruri puteau găsi aici poșete, portofele și portțigarete de piele, catarame, eșarfe, vase de fontă, obiecte de decor și podoabe de metal, ceramică. La intrare era și un stand potcovărie, pentru cei doritori să-și facă ei înșiși o mică potcoavă de purtat la gât sau una mai mare; oricum planșa care prezenta doct tipuri de copite era foarte frumos realizată și colorată în brunuri de pământ. Mai puteai să faci hârtie și să tipărești ceva artizanal. Jocurile pentru copii au fost prezente, cel mai simpatic era caruselul de lemn acționat manual printr-un sistem de roți dințate, și în care copiii erau așezați frumușel într-o coșarcă cu un ștergar la fund și rotiți binișor preț de câteva minute.

De mare succes s-au bucurat atelierele de făcut și decorat tăblițe, de pictat steme heraldice, unde copiii au stat la coadă să participe la activități. La instrumentele de tortură  s-au mai înghesuit cu toți, acum să-și bage ei capul în jug și să le facă părinții poză, acum să-și bage părinții capul în jug și să le facă copiii poză. Mai era coadă și la cușca de plimbat răufăcătorii legați cu lanțuri la picioare prin burg, ca exemplu de răufăcători și de dreptate făcută prin pedepsirea lor. „Nu ți-ar plăcea mai tare într-o naveta spațială?”, am ispitit-o. „Nu, nu, eu vreau în cușcă cu vărul meu!”, s-a strâmbat la mine fetița cârnă cu sarafan de blugi și gentuță cu Elsa.

Nu au lipsit jocurile de forță, de rezistență, de tras și împins, în grupuri, pe perechi sau individual. S-a tras cu arcul, cu săgeata cu mâna liberă, cu lancea mică pentru copii, la ținte de funie groasă rotită. Au făcut scrimă, s-au luptat cu sabia și cu buzduganul. Toate s-au petrecut la umbra zidurilor bisericii gotice de pe Ulița Lupilor, care întăreau prin aspect aerul medieval al taberei, în fața corturilor, lângă care mișunau oamenii de toate vârstele îmbrăcați de epocă, ucenici, calfe, meșteri, femei din popor și domnițe, cavaleri. Toți înveșmântați în pânze groase, în stofe de postav, cu tichii, căciuli, cizme, genunghiere și cotiere de piele, cu blănuri uneori, de parcă afară nu erau 30 de grade. La sfârșitul târgului, când au adunat, niciunul nu a dat jos de pe el costumația, că poate ar fi trecut pe acolo un rătăcit întârziat și s-ar fi rupt vraja. Cavaleri până la capăt.

Organizatorii Târgului Medieval au fost Emese Park din Ungaria, Asociația Clujul Comoară și ZCMC.