20 august, ziua de sărbătoare a Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei, a fost marcată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj de Concertul extraordinar al Orchestrei simfonice a muzicienilor din afara granițelor Ungariei și Corul Purcell din Budapesta. Concertul a avut loc de la ora 19:00, la Casa Universitarilor.
La eveniment a fost prezent Gergely Gulyá, ministrul coordonator al Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, care a transmis un mesaj de simpatie și încurajare comunității maghiare din Transilvania și a subliniat că puntea culturală este unul dintre cele mai importante instrumente pentru supravieţuirea națiunilor. Apoi, ministrul Gergely Gulyás i-a înmânat Asociaţiei Clujul Comoară, organizatoarea Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, premiul „Kallós Zoltán” pentru maghiarii de peste hotare. Fondat în acest an, premiul poartă numele lui Kallós Zoltán (1926–2018), etnograf, culegător de folclor, născut în satul Răscruci de lângă Cluj. Balázs Gergely, preşedintele asociaţiei Clujul Comoară, a fost cel care a preluat premiul.
Seara a continuat cu concertul extraordinar susținut de către Orchestra simfonică a muzicienilor maghiari din afara granițelor Ungariei. Orchestra este un ansamblu ocazional a cărui primă constituire, după o lungă planificare prealabilă, a devenit posibilă în 2017, cu ocazia anului comemorativ Kodály, iar în 2018, de Ziua Solidarității Internaționale, a concertat în Palatul Parlamentului din Budapesta. La pupitrul dirijoral s-a aflat György Vashegyi (n. 1970), unul dintre cei mai importanți muzicieni ai Ungariei, și nu numai. A înființat primul cor la 20 de ani și prima orchestră la 21 de ani. De atunci proiectele sale muzicale s-au dezvoltat permanent. Are un palmares de 30 de înregistrări cu ansambluri de muzică clasică, iar din 2013 este președintele Academiei Maghiare de Artă. În 1990 a fondat Corul Purcell, iar un an mai tîrziu orchestra Orfeo. Din 2014 are legături strânse cu Centrul Muzical Baroc din Versailles, materializate în șase discuri cu muzică barocă franceză, apărute la editura Glossa.
Orchestra pe care György Vashegyi a dirijat-o aseară impecabil în fața clujenilor este una alcătuită în proporție de 85% din muzicieni din Transilvania și Voivodina. Artiștii maghiari s-au prezentat în fața clujenilor cu Oratoriul Paulus de Felix Mendelssohn-Barholdy, o lucrare muzicală de două ore foarte intensă și care nu apare prea des în repertoriul românesc de gen. Soliști au fost soprana Kovács Ágnes solista alto Balogh Eszter, tenorul Megyesi Zóltan și basul Najbauer Lóránt. Caietul program a conținut tot libretul oratoriului, tradus în maghiară și română, ceea ce l-a făcut mai ușor de înțeles și audiat. Felix Mendelssohn-Barholdy a dirijat în 1829, la vârsta de 20 de ani, prima reprezentanție din secolul al XIX-lea, a Patimilor după Matei de Johann Sebastian Bach, începând să compună, în 1834, Oratoriul Paulus sub influența mai cu seamă a lui Bach și Händel. Prima audiție a avut loc în 1836, la Düsseldorf, popularitatea acaestei compoziții întrecând-o în timp pe cea a binecunoscutei Elias.