Ieri după-amiază, de la ora 18.00, în prezența unui public avizat, a avut loc vernisajul expoziției „Artiști plastici contemporani de la Szentendre”. Bastion nu numai al picturii maghiare, ci și al picturii din Bazinul Carpatic sau est european, Szentendre rămâne probabil printre ultimele locuri de creație colectivă, localitatea idilică de pe Dunăre fiind căminul unui număr semnificativ de artiști transilvăneni și polul cultural pentru mulți artiști din Ungaria.
Expoziția amenajată în sălile de la etajul I al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca adună 12 artiști maghiari cu lucrări de dată recentă, realizate după anul 2000. Se pot vedea opere semnate de Bálint Ildikó, Balogh László, Buhály József, Jávor Piroska, Kopacz Mária, Lukoviczky Endre, Makó Judit, Rákosy Anikó, Szabó Tamás, Szakács Imre, Tzortzoglou Georgiosz și Verebes György. Expoziția reflectă bogata diversitate de stiluri și de abordări plastice din activitatea coloniei de artiști. Lucrările artiștilor maghiari înglobează nu numai spiritul trecutului, ci și puterea creației prezentului.
La vernisajul al cărui amfitrion a fost directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Năstasă-Kovacs, s-a amintit de istoricul coloniei de artiști de la Szentendre care după 1920 a găzduit și activitatea plastică a maghiarilor veniți din Ardeal, iar mai târziu, în anii ’70, a abordat teme și maniere plastice deloc pe placul și pe linia politică promovată de comunism, acțiunile culturale ale coloniei fiind aproape de disidență. Demeter Katalin, consulul cultural al Ungariei la Cluj, a salutat puntea artistică care s-a creat între Școala de pictură de la Cluj și Colonia de artiști de la Szentendre. „Merită să reîmprospătăm mereu punțile culturale”, a subliniat doamna consul. Gyürk Dorottya, viceprimar al orașului Szentendre, și curatorii expoziției, Szakács Imre și Iakob Attila, au luat de asemenea cuvântul la vernisaj.
O altă punte a fost făcută între expoziția din sălile Muzeului de Artă și cea de la Centrul de Interes (cu lucrări din colecția Institutului de Artă Contemporană – Dunaújváros) prin prezența la vernisaj a pictorului Florin Ștefan, care a invitat publicul la ambele manifestări. Cei interesați pot viziona gratuit lucrările celor 12 artiști de la Szentendre pe toată durata de desfășurare a Zilelor Culturale Maghiare, inclusiv luni și marți, zile în care în mod obișnuit Muzeul de Artă este închis.