Cel mai mare festival cultural din Transilvania, Zilele Culturii Maghiare din Cluj nu este doar un șir de evenimente atractive vizitate de un public tot mai numeros, ci este și o trecere în revistă a vieții culturale maghiare din Transilvania și Bazinul Carpatic.
Este un adevărat maraton cultural, ce conține sute de evenimente care au loc într-o multitudine de spații de festival dedicate. Vizitatorii festivalului vor avea ocazia să vadă multe bogății culturale rareori accesibile, să se întâlnească cu vechi cunoștințe sau să participe la evenimente dintre cele mai variate, pe parcursul întregului festival. Varietatea evenimentelor dovedește în mod repetat, de la an la an, vitalitatea comunității noastre creatoare de valori.
Noi, membrii Asociației Clujul Comoară, credem că munca pe care o desfășurăm nu aduce doar o pată de culoare ofertei de evenimente din perioada estivală, ci reprezintă și o ocazie unică de a prezenta românilor alături de care trăim cultura, obiceiurile particulare și tradițiile noastre. Cunoașterea reciprocă este fundamentul conviețuirii armonioase. Aceasta este convingerea noastră.
Dacă, dincolo de toate acestea, putem prezenta Clujul în diversitatea sa, scoțând în evidență dezvoltarea promițătoare a unui oraș dinamic, clădit pe fundația stabilă a tradițiilor istorice, visul nostru comun va deveni realitate, iar tinerii urbei vor rămâne acasă, în orașul nostru comoară, își vor întemeia familii și vor contribui la dezvoltarea comunității.
În peste 10 ani de existență, Zilele Culturale Maghiare din Cluj au oferit un model demn de urmat de alte comunități maghiare din Transilvania. Astfel, tot mai multe orașe din Transilvania au început să organizeze festivaluri și evenimente dedicate culturii maghiare. Toate acestea arată cât se poate de clar că inițiativa noastră a venit, acum zece ani, în întâmpinarea unei nevoi culturale reale.
Oferta festivalului crește și se diversifică de la an la an, asigurând programe de divertisment de calitate, pentru toate vârstele. Timp de mai bine de o săptămână, suntem prezenți în viața urbei, integrăm spațiile orașului în circuitul evenimentelor noastre, deschidem porțile instituțiilor noastre, însuflețim locuri mai retrase și mai puțin frecventate, dar, fără îndoială, impregnate de specificul spiritului clujean, spații fără de care festivalul nu ar fi ceea ce ne dorim să fie: o celebrare a orașului și a locuitorilor săi.
Vă așteptăm în fiecare an cu bucurie la sărbătoarea noastră comună! Să ne vedem cu bine!
Organizatorii.
Ediția a XI-a
În 2020, Zilele Culturale Maghiare au stat sub semnul pandemiei care a rescris regulile jocului la nivel mondial. A fost o ediție mai restrânsă ca durată și număr de programe, dar care și-a concentrat atenția mai mult ca niciodată pe valorile culturale locale. Sloganul ediției: Cât se poate!
Ediția a X-a
În 2019, Zilele Culturale Maghiare au sărbătorit 10 ani de existență. Această ediție aniversară a fost dovada faptului că festivalul a devenit o prezență definitorie în viața culturală din Bazinul Carpatic.
Ediția a IX-a
În 2018, Zilele Culturale Maghiare au fost gândite în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară. Este vorba de Anul Jubiliar Matia Corvin, care marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, care marchează cei 450 de ani de Edictul din Turda (1568), prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru prima oară în Europa. Sloganul ediției: Vivat Mathias!
Ediția a VIII-a
În 2017, Zilele Culturale Maghiare au stat sub semnul transylvanicumului, sintagmă care descrie valorile materiale, culturale și spirituale specific ardelenești. Sloganul ediției: Transylvanicum. Specific ardelenesc.
Ediția a VII-a
În 2016, cel mai important obiectiv al Zilelor Culturale Maghiare a fost sărbătorirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Sloganul ediției: Epic!
Ediția a VI-a
În 2015, programul Zilelor Culturale Maghiare a fost construit în funcție de statutul de Capitală Europeană a Tineretului pe care l-a avut Clujul în acel an. Sloganul ediției: În t(r)endințe!
Ediția a V-a
În 2014, Zilele Culturale Maghiare s-au dorit o sărbătoare a veseliei, prieteniei și a spiritului viu. Sloganul ediției: Ca-n povești!
Ediția a IV-a
În 2013, Zilele Culturale Maghiare au celebrat prin diversitatea și numărul mare al evenimentelor viața vibrantă a Clujului. Sloganul ediției: Fierrrbe orrașul!
Ediția a III-a
În 2012, programul Zilelor Culturale Maghiare a fost gândit astfel încât cetățenii orașului să-și dorească să-și petreacă vacanța acasă, la Cluj. Sloganul ediției: Tarrre!
Ediția a II-a
În 2011, obiectivul primordial al Zilelor Culturale Maghiare a fost să aducă la un loc comunitățile orașului pentru o mai bună înțelegere și conviețuire. Motto-ul ediției: Chiarrr mai aproape!
Prima ediție
2010 a fost anul înființării Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Manifestarea culturală și-a dorit de la bun început să sărbătorească fondarea orașului Cluj, să prezinte cultura maghiară comunității românești și să creeze un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar, nu doar în plan cultural, ci și în cel al vieții sociale și economice.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi Consiliului Local Cluj-Napoca.