Concert de jazz Tasi Nóra Quintet

Cântăreaţa şi cantautoarea TASI Nóra s-a născut la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. Prima dată a absolvit Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj la secţia canto clasic, dar a studiat între timp muzică de jazz şi canto şi la Budapesta. Şi-a completat studiile obţinând diploma de master de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A participat la numeroase concursuri de jazz obţinând diverse premii. De exemplu, a câştigat premiul I la Festivalul Tîrgumureşean de Jazz, ediţia 2012; iar ulterior, Fundaţia Muzza din Bucureşti a recunoscut activitatea artistică din 2013 a cântăreţei acordându-i premiul Revelaţia anului cu ocazia Galei Premiilor de jazz (ediţia a XII-a). Marele succes a venit în anul 2014, când juriul competiţiei Sibiu Jazz Festival a decis acordarea a şapte premii speciale dintre care TASI Nóra a obţinut Premiul pentru Compoziţie Vocală. Această performanţă, precum şi recitalurile de succes susţinute de artistă în acel an au fost recunoscute de fundaţia amintită prin premiul Confirmarea anului, decernat ei la Gala Premiilor de jazz (ediţia a XIII-a).

Repertoriul formaţiei se bazează în primul rând pe compoziţiile cantautoarei, dar cuprinde pe lângă acestea prelucrări de muzică uşoară şi ale pieselor standard de jazz ‒ adică, ale melodiilor nemuritoare de jazz confirmate de literatura de specialitate. Repertoriul poate fi încadrat mai degrabă în universul jazz-ului modern, evocându-l pe acesta prin intermediul a mai multor stiluri: de la compoziţiile de jazz în măsuri impare până la piesele proprii cu accente de funk şi blues. Dar cvintetul interpretează şi piese bossa nova cu texte scrise în limba maghiară, respectiv balade de jazz inspirate de muzica populară. Improvizaţiile joacă un rol important în muzica interpretată de formaţie. Intimitatea senzuală, dar şi dinamica vocii alternează cu solo-uri colorate de pian şi trompetă acompaniate cu o precize tensionată şi pulsatorie de către secţiunea de ritm. Ansamblul a concertat în diferite locaţii şi cu diverse ocazii dintre care merită amintit Budapest Jazz Club şi prestigiosul Bucharest Jazz Festival.

Cvintetul este format din muzicieni cunoscuţi şi recunoscuţi. Pianistul este virtuozul târgumureşean SÁROSI Péter, care a cântat anterior în numeroase formaţii din Târgu Mureş şi Bucureşti. El a concertat cu trioul său Azara, care interpretează jazz progresiv (numit şi fuziune sau jazz fusion) la cele mai importante festivaluri de jazz din ţară. Activitatea sa a fost recunoscută de Fundaţia Muzza cu premiul Muzicianul anului la Gala Premiilor de jazz (ediţia a XII-a), iar formaţia Azara a obţinut de două ori consecutiv, la ediţia a XI-a şi a XII-a a Galei Premiilor de jazz, premiul Formaţia anului. Trompetistul este neozeelandezul Vaughn ROBERTS, cunoscut şi în calitate de compozitor, orchestrator şi conducător muzical. De-a lungul carierei sale, el a cântat alături de interpreţi de marcă, precum Norah JONES ‒ multiplă laureată a Premiului Grammy ‒, Ronan KEATING, Diana KRALL, Joe LOVANO şi Gerry MULLIGAN. ROBERTS şi-a obţinut diploma de master în interpretare muzicală de la Colegiul de Muzică din cadrul prestigioasei Universităţi din Texasul de Nord (University of North Texas College of Music). Aici, pe lângă faptul că a fost membru al formaţiei universitare One O’Clock Lab Band, care a fost nominalizată de mai multe ori pentru Premiul Grammy, muzicianul de la antipozi a primit şi responsabilităţi didactice. El trăieşte actualmente în România şi se alătură cu entuziasm diferitor proiecte muzicale. ZONDA Attila, care este şi membru al formaţiei Koszika & The Hotshots, cântă la chitară bas; iar percuţionistul este JÁNKY Zsolt, foarte talentatul muzician născut la Cluj, care a făcut parte din numeroase formaţii fiind apreciat atât în România, cât şi în Ungaria.

 

Membrii formaţiei

TASI Nóra – voce

Vaughn ROBERTS – trompetă

SÁROSI Péter – instrumente cu clape

ZONDA Attila – chitară bas

JÁNKY Zsolt – tobe

Distribuie:

Data

2021 aug. 21

Ora

3:00 pm - 4:00 pm

Loc

Muzeul de Artă / Palatul Bánffy / Curtea Bánffy- Unirii 30
Categorie

Organizator principal

Asociaţia Clujul Comoară

Organizatori

Asociaţia ZCMC

Leave a Reply