Az EMNT-sátorban mutatták be David Autere Máglyatűz című könyvét a szerző jelenlétében

A regény alternatív jelenben játszódik, amelyben hidak robbannak, és elsüllyesztik a román haditengerészet büszkeségét.
A magyarországi Demkó Attila, alias David Autere egy szórakoztató geopolitikai thrillert tár az olvasók elé. A szerző az Ír Felszabadítási Hadsereg (IRA) tevékenységéből írta doktoriját, és több éve tevékenykedik politikai szakértőként. A Máglyatűz 2018. március 10-én, a Székely Szabadság Napján jelent meg, ami egyben a 100 évvel ezelőtt történt 1918-as események évfordulója is. A regény arról szól, hogy mi történhet Romániában, egy olyan országban, amelyben a több mint egymilliós létszámú kisebbséget egy harmadik ország a saját céljaira használja fel. Ez a könyv nemzetközi szinten is tárgyalja ezt a biztonságpolitikai kérdést. Demkó Attila szerint a könyv iránt az úzvölgyi események után indult meg a nemzetközi érdeklődés, de a regény nemcsak a kisantant államaink figyelmeztetés, hanem az Egyesült Államoknak, a NATO-nak és az EU-nak is.
„Senki nem szeretne konfliktust, de nem biztos, hogy nincsenek ilyen harmadik felek, akiknek ez az érdekük” – mondta a szerző, aki az orosz Szputnyik nevű oldal Úzvölgyéről szóló írásait említette példaként. Az ilyen és ehhez hasonló orosz sajtóhírek pedig arra engednek következtetni, hogy „vannak hatalmak, akik megértőek a magyarokkal szemben. Ehhez a kérdéshez Moszkvában nagyon értenek, de a pekingiek is egyre érdeklődőbbek. Romániának és a NATO-nak is tudnia kell, hogy ez egy törésvonal, ami megbonthatja azt az egységet, ami a NATO déli részén van. Úzvölgye sem történhetett volna meg bizonyos rábólintás nélkül” – fogalmazott a szerző, aki úgy látja, hogy konfrontatív irányba kell előremozdulnia a román politikának, az igazi román érdek pedig a magyarsággal való kiegyezés lenne.
Fontos üzenet ez a magyarországi közönség felé is, elsősorban az erősen jobboldali közönség számára. „Az én szándékom nem a provokálás. Magyarországon is sokfrontos háborúban van. Jobb ezekről a témákról elméleti szinten beszélni, mert a világ nem csak a román és magyar politikai szándékoktól függ. Alapvetően román érdek kiegyezni az erdélyi magyarsággal. Ilyen értelemben vak a román politikai elit jelentős része” – mondta a szerző.
A könyvbemutatón elhangzott, hogy olyan időszak kezdődik, amikor nagyon komoly változások lesznek a világban, ez pedig az első világháború előtti korszak zűrzavarához hasonlít. Ennek egyik szereplője Kína, amely a hegemónia legfőbb kihívója. „Sok román úgy gondolja, hogy túl sokat engedtek a magyaroknak Romániában, ami felmorzsolási stratégia, de lehetnek emögött más szintek is” – mondta Demkó Attila, hozzátéve, hogy a magyar kormánynak nem érdeke újabb konfliktust nyitni. Magyarországon nagy befele fordulás van, ezen kívül sok tényező meghatározza Magyarország sorsát, ezért a könyv szándéka az volt, hogy egyfajta geopolitikai ismereteket terjesztő regény legyen.