HATÁRON TÚLI ZENÉSZEK SZIMFONIKUS ZENEKARA, PURCELL KÓRUS, BUDAPEST

Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekara augusztus 20-i ünnepi hangversenye.

Az együttes magyar zenészekből álló szimfonikus zenekar, melynek megalakulása a hosszú tervezést követően első alkalommal a 2017-es Kodály-emlékév keretében vált lehetővé, 2018-ban pedig a nemzeti összetartozás napjának ünnepi eseményeként adhatott hangversenyt az Országházban. A legalább 85%-ban határon túli, Erdélyből és Vajdaságból érkező zenészekből álló zenekar 2019 augusztusában alakul meg ismét.

Az együttes Pécsett és Szegeden tervezett két hangversenyét a Filharmónia Magyarországgal közös szervezésben valósítja meg. A harmadik, egyúttal ingyenes hangversenyt Kolozsvárott adja, a Magyar Államalapítás Ünnepnapján, 2019. augusztus 20-án.

Műsor:
Felix Mendelssohn- Bartoldy (1809-1847):
Paulus Op. 36.

Közreműködők:

Szutrély Katalin- szoprán
Balogh Eszter- alt
Megyesi Zoltán- tenor
Najbauer Lóránt- basszus
Melkovics Zoltán-basszus
Borka Ákos-basszus

Előadják:

Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekara

Purcell Kórus, Budapest

vezényel: Vashegyi György

Felix Mendelssohn Bartholdy 1829-ben, 20 évesen vezényelte Johann Sebastian Bach Máté-passiójának 19. századi első előadását, és elsősorban Bach és Handel hatása alatt állva kezdett 1834-ben a Paulus c. oratórium komponálásához. A mű ősbemutatója 1836-ban, Düsseldorfban volt: Mendelssohn életében a Paulus népszerűsége még a később született, ma jobban ismert Eliás-ét is felülmúlta.

„Saul, Saul, miért üldözöl engem?” hallja a szózatot az égből az a Saul, aki addig keményen üldözte a keresztényeket. Hirtelen fényesség ragyogta körül, leesett a földre és három napig nem látott. Imádkozott majd megkeresztelkedett és Pállá lett. Ez a pálfordulás a hétévesen zsidó vallásúról evangélikus hitre áttért Mendelssohnnak nem pusztán egy változásról szól, hanem többről, személyes megtérésről.

Vashegyi György a budapesti Zeneakadémián 1993-ban szerzett karmesteri diplomát. A historikus előadásmód iránti érdeklődésében nagy hatással volt rá H. Rilling, J. Eliot Gardiner, M. Bilson és S. Standage.

1990-ben megalapította a Purcell Kórust, 1991-ben az Orfeo Zenekart.

Nevéhez számos újkori világpremier és magyarországi bemutató fűződik: együttesei élén eddig közel 30 lemezfelvételt készített. 2014 óta a Versailles-i Barokk Zenei Központtal ápol szoros kapcsolatot, amelyből eddig 6 francia barokk hangfelvétel jelent meg a Glossa kiadónál.

1992 óta a Zeneakadémia tanára, jelenleg egyetemi docens. 2008–ban Liszt-díjban, 2015-ben „Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat” kitüntetésben részesült. 2013 óta tagja, 2017 októbere óta elnöke a Magyar Művészeti Akadémiának.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatja.
A hangverseny megvalósult a Magyar Kormány támogatásával.