Concert baroc în loc baroc, la Biserica Piaristă Sfânta Treime

Vineri seara, de la ora 19.00, Concerto Spiralis a concertat în cadrul seriei de evenimente de muzică clasică Klausen Musik. Concertul care a durat mai mult de o oră a fost organizat de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail și s-a desfășurat la Biserica Piaristă Sfânta Treime, bijuteria de ară barocă, în prezența unui public numeros, o parte din auditoriu fiind obișnuit cu concertele de vară de la Biserica Piaristă din fiecare vineri seara.

Concerto Spiralis, un cvartet care își propune să promoveze muzica barocă, este fondat în urmă cu un an și reunește artiști tineri din Transilvania și Ungaria care concertează cu succes în tot Bazinul Carpatic. Formula din concertul de vineri seara i-a inclus pe Lachegyi Panka (viola da gamba), Köváry Arany (flauto dolce), Hunyadi Koppány (violino) și BenköMihály (theorba). La aceste instrumente mai puțin uzuale tinerii artiști au prezentat unui public respectuos 13 piese muzicale, constând în sonate, piese ricercato și conțone, aparținând unor compozitori din secolul al XVI-lea și al XVII-lea, de origine italiană și spaniolă.

Oferta specială a artiștilor a constat în faptul că la sfârșitul concertului cei interesați au putut să observe îndeaproape instrumentele și să le pună tinerilor muzicieni întrebări referitoare la ele și la muzica barocă cărora le este specifică. Așa s-a putut afla că viola de gamba este un instrument cu șase coarde, cu corp asemănător chitarei, cu acordaj special ținut sau între picioare, flauto dolce este un instrument de suflat, din lemn, pe care se cântă vertical, iar theorbaeste un instrument muzical cu coarde ciupite, mai mare decât lăuta, cu o cutie de rezonanță bombată și coarde speciale pentru sunete grave.