Formația de țitere Degete zglobii

Formația de țitere Degete zglobii din sudul Slovaciei sărbătorește anul acesta 19 ani de existență. Ansamblul funcționează pe lângă organizația culturală CSEMADOK, din Kráľov Brod, Slovacia. Membrii formației au început prin a cânta muzică de țiteră tradițională, însă mai târziu au introdus în spectacolele lor și alte sonorități, cum ar fi sunetul contrabasului și armonia instrumentelor de acompaniament. Ansamblul susține în mod regulat spectacole în Slovacia și în străinătate și a concertat de nenumărate ori în Ungaria, Cehia, Croația și Austria. Repertoriul e alcătuit mai ales din ceardaș, balade, cântece de pahar, de cătănie și colinde de Crăciun, dar interpretează cu dezinvoltură și entuziasm și prelucrări din alte genuri sau chiar muzică cultă. În 2012, au scos primul lor disc, cu participarea mai multor interpreți renumiți.

Membrii ansamblului: Zsófia Puskás, Zsófia Benkő, Viktória Varsányi, Regina Racsko, Kinga Szakál, Karolina Szitás Schnábelt și liderul lor, Csaba Erdélyi.

Program: Marșul Klapka, Dansuri din Mátyusföld, Cântece din Somogy, Melodii din Galgamente, Verbunk din Vasmegye, Melodii din Rábaköz dallamok, Cântece populare din Őrvidék, Marșul Radetzky.