Cea mai veche instituţie cultural-ştiinţifică din estul Ungariei este muzeul municipal din Nyíregyháza, care a fost înfiinţat la 1 decembrie 1868, iar din anul 1918 poartă numele fondatorului, savantul Jósa András. Deşi este un stabiliment orăşenesc, colecţionează şi păstrează valori muzeale de pe întreg teritoriul judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg. Bazele colecţiei arheologice de renume european au fost puse de Jósa András (1834–1918) medicul şef al judeţului Szabolcs de odinioară. Datorită activităţii sale entuziaste de arheolog, vestigiile colectate la vremea respectivă de muzeu au devenit cunoscute în întreaga Ungariei. Acestea datează din epoca bronzului, respectiv din perioada cuceririi Bazinului Panonic de către maghiari.
Colecţia etnografică a fost creată de urmaşul său intelectual, Kiss Lajos (1881‒1965), cronicarul oamenilor săraci ‒ distins printre primii (în anul 1948) cu Premiul „Kossuth Lajos”, cea mai înaltă recunoaştere de stat acordată în ţara vecină pentru dezvoltarea şi protejarea culturii maghiare. El a fost cel care a iniţiat cercetările etnografice privitoare la microregiunea Nyírség şi tot lui se datorează păstrarea în stare intactă a materialelor documentare referitoare la breslele de odinioară din oraşul Nyíregyháza.
Celelalte colecţii ‒ cea de documente istorice, de numismatică, de istorie locală, de istorie literară, precum şi de arte plastice şi decorative ‒ au fost create în anii 1950. Piesele muzeale ce compun aceste colecţii au sporit atât ca număr, cât şi ca valoare în mod constant încă de la începuturi.
După ce a fost renovat în interior, Muzeul „Jósa András” a fost redeschis în vara anului 2008. Instituţia găzduieşte mai multe expoziţii permanente, şi anume: camera memorială a fondatorului, dr. Jósa András; expoziţia care prezintă viaţa şi creaţia lui Benczúr Gyula (1844–1920), „principele picturii istorice academice maghiare”; precum şi diverse expoziţii cu tematică arheologică şi etnografică. Sala de tezaur în care pot fi admirate exponatele arheologice şi numismatice din aur, păstrează valori inestimabile şi oferă totodată o privelişte rarisimă.
O altă instituţie similară din Nyíregyháza este Sóstói Múzeumfalu, inaugurat pe teritoriul suburbiei Sóstó(gyógyfürdő) în anul 1979. Acest muzeu al satului în aer liber se întinde pe aproximativ 10 hectare. Menirea sa este păstrarea; prelucrarea şi valorificarea cu caracter educaţional-ştiinţific; respectiv prezentarea în scop turistic a monumentelor etnografice, a caselor tradiţionale şi a clădirilor anexă aferente, precum şi a clădirilor publice tradiţionale din (micro)regiunile etnografice care compun judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg. O altă categorie de exponate o constituie obiectele de uz casnic specifice vieţii ţărăneşti de odinioară din aceste zone. ([Micro]regiunile componente sunt: Nyírség, Szatmár [Sătmar], Beregi Tiszahát [partea Câmpiei Tisei care se situează în regiunea istorică Bereg], precum şi micile arii de câmpie numite Rétköz şi Nyíri Mezőség.)
Cel de-al treilea aşezământ cu caracter muzeal din reşedinţa judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg este Colecţia „Kállay”, care a primit autorizaţie de funcţionare în acest oraş în noiembrie 2007. În conformitate cu dorinţa fondatorului, contele Kállay Kristóf – fost ambasador al Ungariei pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta – acest muzeu colecţionează patrimoniul nobilimii mari şi mijlocii maghiare cu scopul de a-l prezenta publicului.
Ansamblul de trei muzee este administrat începând din data de 1 ianuarie 2013 de către Primăria Municipiului Nyíregyháza. Muzeele îşi aşteaptă cu drag vizitatorii!