Institutul şi Muzeul Național de Teatru al Muzeului de Literatură Petőfi

Institutul şi Muzeul Național de Teatru, filiala Muzeului de Literatură Petőfi (IMNT – MLP), este cea mai mare colecţie publică naţională specializată pe domeniul teatrului. A fost inaugurată pentru cercetarea și păstrarea patrimoniului teatrului, teatrului de dans şi de animaţie în limba maghiară. Muzeul fondat în anul 1952 are două clădiri istorice. Colecţiile şi arhivele sunt situate în clădirea unică clasicistă Palatul Áldási, în timp ce Muzeul actorului Gizi Bajor în fosta vilă actriţei Gizi Bajor, fiind locaţia expoziţiei permanente şi a conferinţelor. Deoarece teatrul este una din formele de arte cele mai complexe, IMNT are diverse colecţii separate, care documentează toate aspectele spectacolelor şi recepţiei spectacolelor: materiale audiovizuale, fotografii, manuscrise, machete, planuri de costume şi scenografie, costume, afişe, bilete de teatru, relicve, obiecte de artă plastică şi de arhitectură teatrală.

În cadrul instituţiei funcţionează o bibliotecă specializată, cu o gamă larga de reviste teatrale şi o colecţie de articole teatrale. În fiecare an, IMNT publică anuarul teatral al teatrelor maghiare şi construieşte o baza de date a acestor instituţii. În ultimii ani, are loc digitalizarea la rezoluție mare a colecţiilor și documentelor. Astfel, unele colecţii pot fi văzute pe site-ul instituţiei: Szinhaziadattar.hu, ECLAP, Europeana sau Sketchfab. IMNT publică regulat articole de istoria şi teoria teatrului în revista de teorie teatrală Színháztudományi Szemle.

IMNT cooperează cu partenerii din centrul Europei (Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, România) în proiecte internaţionale (TACE, PACE.V4, Visegrad Drama). Expoziţia permanentă se situează în Muzeul Actorului „Gizi Bajor”, reprezentînd atât istoria teatrului maghiar, cât și procesul de creație al artei teatrale. Patru săli sunt dedicate expoziţiilor temporare. Pe lângă acestea, numeroase expoziţii tematice itinerante sunt organizate de muzeu în ţară și în străinătate.