ZORÁN

Artistul interpret, compozitor, chitarist şi cântăreţ Zorán Sztevanovity s-a născut în 4 martie 1942, la Belgrad. Părinţii lui au ajuns în Ungaria în anul 1948, ca parte a serviciului diplomatic, iar Zorán n-a mai părăsit Budapesta. 

În 1960, în zorii erei beat, împreună cu fratele său, Dusán, Zorán a înfiinţat formaţia Zenith, care s-a schimbat în Metro la scurt timp după înfiinţare. Ca popularitate, Metro a devenit – pe lângă formaţiile Illés şi Omega – cea de-a treia trupă importantă în topul muzicii beat maghiare. Începând ca trupă de coveruri, la început şi ei cântau piese în limba engleză. Au început să producă piese proprii abia din anul 1966, majoritatea textelor fiind semnate de Dusán. Formaţia a înregistrat două LP-uri, nenumărate single-uri şi a avut mai multe înregistrări radio. La începutul anilor ’70, Metro a trecut printr-o serie de schimbări şi modificări de stil, urmând să se dizolve în 1972. 

Punctul de cotitură în cariera lui Zorán s-a produs în vara anului 1976, când a început să colaboreze cu  Gábor Presser, de care îl leagă şi azi o relaţie profesională şi de prietenie. Primul rod al acestei colaborări a fost un single, după care, în primăvara anului 1977, au scos un LP. De atunci, numele lui Zorán este sinonim cu muzica rock nobilă şi intelectuală, de calitate superioară, scrisă pentru „oameni mari”, piesele lui fiind pătrunse de bogăţia fanteziei şi a imaginii.

Producţiile lui Zorán oferă experienţe de neuitat, acesta fiind acompaniat de orchestra sa. Din concertele lui nu lipsesc şlagărele precum Apám hitte (Tatăl meu a crezut), Kell ott fenn egy ország (Ţara din cer), A szerelemnek múlnia kell (Iubirea trebuie să treacă) sau Szép Júlia (Frumoasa Iulia).