Lecție pe viu despre orgile Clujului

Probabil că sunt muzicieni care nu au avut ocazia în viața lor să pătrundă la propriu în mecanismul unei orgi. Această ocazie li s-a oferit însă participanților la Turul Orgilor de miercuri după-amiaza, de la ora 18.00. Turul ghidat a fost asigurat de către Györgyjakab Miklós, masterand în pedagogie muzicală, care a creat o atmosferă vie, punând întrebări publicului, testându-i cunoștințele de muzică și obligându-l la un efort de gândire.

Publicul a putut afla cu exemplificare pe viu că orga este un instrument de suflat, că are tuburi prin care trece aerul dintr-un burduf, că tuburile pot fi cu labiale (mai simple) și cu ancie (mai complexe). Tuburile cu ancie pot fi cu o ancie (o lamă așezată la gura instrumentului, care intensifică sunetul) sau cu două ancii. De asemenea, în afară de rândurile de clape care deschid și închid tuburile prin care trece aerul și se produce sunetul, la orgă se cântă și cu picioarele care acționează pedale, care închid și deschid tuburile. Prima orgă de la Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor (Kogălniceanu) a fost instalată în 1765, o orgă rococo, cu un exterior foarte bogat ornamentat. Între 1910 și 1911, s-a construit balconul vestic în stil neogotic al bisericii, iar pe el a fost instalată în 1913 o orgă nouă construită de firma Angster din Pecs, cu exterior la fel de bogat ornamentat. Deasupra orgii din 1913, oraganiștii din Pecs au fost obligați prin contract să instaleze și orga veche, deși aceasta nu mai era funcțională, cum nu este nici acum, ci constituie doar un element decorativ.

A doua orgă prezentată este cea din Biserica Piariștilor, o orgă căreia i s-au curățat prima dată tuburile acum câțiva ani, după 160 de ani de funcționare. Orga din Biserica Piariștilor este construită în anul 1849 de Heinrich Maywald, la atelierul său din Braşov fiind prima cu pedale din Cluj-Napoca şi una dintre primele din ţară. Orga din Biserica Piariştilor are două acționări manuale care au la rândul lor 19 registre și două pedale. Toate acționează 1.200 de tuburi. Orga este, aproape în totalitate, cea originală. Faţada ei a fost înlocuită în timpul Primului Război Mondial și, de asemenea, un registru din pedală a fost refăcut. În rest muzica se aude la fel prin instrumentul care împlinește anul acesta o vârstă rotundă, 170 de ani. La mulți ani, dragă orgă!