Opera pe roți a ajuns pe Aleea Stadionului din Cluj

Opera pe roți este un proiect care a apărut acum 75 de ani, o colaborare între Opera Națională din Ungaria și Căile  Ferate Regale Maghiare pentru a ajuta la vindecarea rănilor sufletești provocate de Al Doilea Război Mondial. Doreau ca muzica de operă să ajungă în provincie. Cu aceeași misiune, Opera pe roți a pornit într-un nou turneu în 2018, nu în glasul roților de tren, ci pe camioane.

Cam patru TIR-uri am numărat noi, cu tot cu cel scenă. S-a ales pentru aceste spectacolele itinerante opera bufă a lui Gaetano Donizetti, Elixirul dragostei. Spectacolul în aer liber al Operei Maghiare de Stat, în regia lui Toronyköy Attila, cu participarea soliștilor Miklósa Erika, Ninh Duc Hoang Long, Geiger Lajos. Bernáth Éva, Kiss Andrá, cu concursul Orchestrei (dirijor Cser Adám) și Corului (dirijor Csiki Gábor) Operei Maghiare s-a desfășurat în aer liber pe Aleea Stadionului, de la ora 19.00, grație organizatorilor Opera Maghiară și Asociația Clujul Comoară. 

Este o montare inteligentă, lejeră, ingenioasă, gândită pentru un spectacol în aer liber, care abandonează glamourul, fastul, crinolinele, fracurile sau jabourile cu care se înzorzonează de obicei personajele de operă pentru sălile somptuoase, cu loje multe. Montarea este neostentativ una modernă, un pic pop, un pic burlescă, un pic spre musical, cu un decor din lăzi roșii de băutură răcoritoare, cu lumini de reclamă, cu o dinamică extrem de alertă, vioaie, în mișcare permanentă, cu o coregrafie în care este implicat și corul. Scena în care doamnele corului cântă de parcă vociferează și amenință cu poșetele este una de un haz memorabil. Și nu este singura.

Soliștii cu interpretarea lor aparent lejeră, dezbrăcată de exerciții ostentative de virtuozitate, dansează și cântă fără greș acoperind toată scena și captând pe nesimțite publicul. Orchestra este desigur cea care imprimă ritmul spectacolului, iar vineri seara ea și-a susținut allegroul de concepție cu virtuozitate. Spectacolul creează o atmosferă spumoasă, dulce, răcoritoare care demonstrează că opera nu este greu de digerat dacă este prezentată cum se cuvine. Iar aplauzele entuziaste și ovațiile publicului nu s-au lăsat așteptate, semn că elixirul stării de bine are o rețetă eficientă și lesne de administrat dacă vrei să le aduci bucurie oamenilor.