Plimbare ghidată prin Clujul Renașterii și al lui Matia Corvin

Turul Monumente clujene din epoca Regelui Matia și din perioada Renașterii a fost ghidat joi în limba română de Pakó Klára, lector universitar, Universitatea Babeș-Bolyai. Organizatori au fost Fundația Entz Géza, Universitatea „Babeș-Bolyai, Secția maghiară a Departamentului de istorie.

Turul a pornit din Piața Muzeului din fața Bisericii Franciscane și a durat două ore, până la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu. Așa a aflat auditoriul, până unde s-a întins prima cetate a Clujului și cam cât măsura, când a apărut a doua cetate și cât măsura și aceasta. Care sunt elementele gotice ale bisericii baroce din Piața Muzeului, și care sunt secretele clădirii mănăstirii din Piața Muzeului? Unde sunt ascunse un refectoriu și o bucătărie uluitor de bine păstrate? Cine a alungat dominicanii și franciscanii din oraș? Unde e capitelul cu dragon? Ce se scrijelea pe ziduri după 1500? Știm în ce cameră s-a născut Matia Corvin și cât era de mare atunci casa în care s-a născut Matia Corvin? Și, până la urmă, de ce s-a născut Matia Corvin la Cluj?

Ce legătură există între casa lui Matia Corvin și arhitectul și etnograful Kós Károly? De ce i-a certat Franz Iosef pe clujeni? Ce alt rege maghiar s-a mai născut la Cluj? Cine este domnul care și-a pus plăcuță de piatră deasupra intrării la casa din Piața Unirii nr 15-16? Îl cunoașteți pe un anume Gregorius Schleunig? Unde a stat Iosif al II-lea în 1773 când a fost la Cluj? Care sunt localurile unde se păstrează ancadramente gotice? Unde este ceasul solar din centrul orașului? Cum arată de aproape niște ancadramente renascentiste și unde le vedem? Dar sala cu semne zodiacale unde era? Biserica reforamată de pe strada Kogălniceanu mai are secrete? Unde e amvonul cu flori? Ce simbolizează pelicanul care își hrănește puii cu propriul trup?

Așa-i că toate astea vă interesează? Renașterea și goticul sunt aici cu noi, când ne bem cafeaua, când ne plimbăm, când ne rugăm, sunt pitite în curți, pe lângă pivnițe, în ziduri, și ferestre, iar noi, dezinvolți, am pus pe ele termopane, le-am dat cu lavabil sau le-am mâzgălit. E vremea să le redescoperim chiar și printr-un tur ghidat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.