Reguli şi măsuri speciale de desfășurare a celei de-a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

  • Evenimentele cu un număr redus de participanţi vor înlocui manifestările ce atrag mase mari de oameni
  • Participarea la majoritatea programelor va fi condiţionată de înregistrarea prealabilă a celor interesaţi
  • Publicul va putea urmări și online programele care vor avea loc în cadrul festivalului

 În pregătirea celei de-a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care va avea loc între 19 și 21 august, organizatorii doresc să asigure comunitatea clujeană că festivalul se va desfășura în conformitate cu reglementările în vigoare și pe baza unor reguli și măsuri speciale de precauții. De asemenea, dacă situația epidemiologică o va impune, organizatorii precizează că se va modifica regulamentul intern al evenimentului în funcție de noile măsuri implementate de autorități sau se va apela la scenariile alternative elaborate în prealabil.

 ’’În anii precedenţi, Zilele Culturale Maghiare din Cluj au fost un exemplu permanent de organizare şi ordine, ca urmare datorăm mulţumiri publicului care a participat la manifestările noastre respectând întru totul regulamentul intern al festivalului. Avem încredere și acum că participanţii se vor comporta în mod responsabil, dar cu toate acestea va trebui să impunem nişte restricţii severe. De altfel, sloganul din acest an, <Cât se poate!>, semnalează că noi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a organiza cel mai bun festival, în limita posibilităţilor noastre şi în condiţiile date. Ediţia din acest an a Zilelor Culturale Maghiare poate fi percepută şi ca un excelent test de maturitate, pe care comunitatea noastră trebuie să îl treacă pentru a demonstra că este disciplinată, ordonată şi îşi asumă răspunderea atât pentru urbea care îi este casă, cât şi față de toţi locuitorii oraşului’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare.

             În desfășurarea festivalului din acest an, s-a renunțat la manifestările ce atrag mase mari de oameni (spre exemplu, nu vor mai avea loc concerte de amploare în Piaţa Unirii şi nici evenimente în spaţii închise, cu excepţia slujbelor religioase, a pelerinajului din Ziua Sfântului Ştefan şi a expoziţiilor). Totodată se renunță la târguri, la corturile şi standurile unde se vând tradiționalele preparate culinare sau unde se pot degusta vinuri, la programele sportive şi la cele destinate copiilor, precum şi la petrecerile din timpul serii.

Cu toate acestea, organizatorii se străduiesc să înlocuiască evenimentele enumerate cu altele care permit participarea individual sau în grupuri mici a celor interesați, dar oferă experienţe la fel de valoroase. În plus, în elaborarea programului din acest an se are în vedere alcătuirea unor serii de evenimente care să trezească interesul fiecărei generaţii în parte.

’’Deoarece este imposibil să prevedem ce restricţii de circulaţie şi de trecere a frontierelor vor fi în vigoare în luna august, şi luând în considerare faptul că o eventuală agravare a crizei epidemiologice ar putea afecta condiţiile de intrare în ţară impuse invitaţilor din străinătate, dorim să creştem şi mai mult ponderea programelor culturale în care protagoniştii vor fi artişti locali, chiar dacă nu vom renunţa la prezenţa şi spectacolele artiştilor din Ungaria şi din alte ţări’’, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Din cauza măsurilor de combatere a pandemiei, majoritatea covârşitoare a programelor din acest an vor avea loc în aer liber. Astfel, în momentul de faţă, s-au desemnat ca principale spații destinate organizării programelor Piaţa Unirii, Biserica Reformată de pe Strada Mihail Kogălniceanu şi grădina de ruine din vecinătatea acesteia, curtea imobilului situat pe strada Iuliu Maniu nr. 4, precum şi curtea Palatului Bánffy (Muzeul de Artă).

Pentru a compensa inconvenientele aduse de măsurile restrictive avute în vedere, una dintre particularităţile manifestărilor din acest an va fi, conform planurilor organizatorilor, seria de transmisiuni online, care va fi disponibilă în permanenţă de-a lungul celor trei zile şi care va transpune atmosfera specială a Zilelor Culturale Maghiare în casele acelor persoane care, din cauza situației date, nu vor putea fi prezente în persoană la anumite evenimente. Prin intermediul legăturilor live permanente, precum şi a dezbaterilor, concertelor şi a altor programe transmise online se dorește prevenirea situaţiilor în care cineva ar trebui să renunţe la un eveniment favorit. În cazul în care criza epidemiologică va lua amploare astfel încât participarea publicului va fi imposibilă la anumite evenimente, prezenţa online neîntreruptă va oferi publicului oportunitatea de a urmări acasă, în siguranță, programele Zilelor Culturale Maghiare.

 Pentru a oferi un sentiment de siguranţă tuturor participanţilor, organizatorii îi roagă pe cei interesaţi de evenimentele festivalului să respecte câteva reguli importante, şi anume:

  • Participarea la majoritatea programelor din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj 2020 va fi condiţionată de înregistrarea prealabilă a celor interesaţi. Doritorii vor trebui să obţină bilete gratuite nominale. Acestea vor putea fi procurate online, accesând pagina de internet ce va fi creată în acest scop, sau personal de la casele de bilete ale festivalului.
  • Biletele gratuite vor trebui ridicate cu câteva ore înainte de programul la care se va participa, dar nu în ultimul moment, înainte de începerea acestuia. Numărul de scaune vacante (de bilete disponibile) va putea fi urmărit în permanenţă prin intermediul paginii de internet.
  • În scopul evitării aglomerării şi a formării unor mase de oameni cu potenţial de risc pentru sănătate, publicul este rugat să participe la fiecare program în parte doar pe baza biletului de intrare valabil pentru evenimentul respectiv.
  • După terminarea fiecărui program, spectatorii vor părăsi în mod obligatoriu acel spațiu pentru a permite organizatorilor să dezinfecteze perimetrul.
  • Înregistrarea (înscrierea pentru biletele gratuite urmată de ridicarea acestora) va începe cu două săptămâni înainte de festival; studierea detaliată a întregii oferte de programe devenind posibilă în prealabil. Conform planurilor organizatorilor, în primele zile ale lunii august se va publica întreaga ofertă de programe a festivalului.
  • Ca şi în cazul altor activităţi ale vieţii cotidiene, purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie şi la manifestările organizate în timpul Zilelor Culturale Maghiare din acest an.
  • În momentul sosirii la locul de desfășurare a unui program, participanţii vor trebui să-şi dezinfecteze mâinile şi li se va măsura, în mod obligatoriu, temperatura corporală.
  • Organizatorii le vor asigura participanţilor la evenimente locuri pe scaune. Numărul acestora şi distanţa dintre ele vor fi conforme prevederilor legale în vigoare.
  • Persoanele cu handicap locomotor vor beneficia de scaune separate, rezervate.

’’Avem speranţa că situaţia epidemiologică din perioada următoare ne va permite să sărbătorim din nou împreună, între zilele de 19 şi 21 august. În calitate de organizatori, depunem eforturi în acest scop, deoarece considerăm posibilă organizarea festivalului. Totodată, suntem pregătiţi ca în urma unor eventuale modificări ale circumstanţelor, însoţite de introducerea altor restricţii, să mutăm întreaga serie de evenimente exclusiv în spaţiul online’’, a mai precizat Gergely Balázs.

Programul celei de-a XI-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, împreună cu cele mai importante informaţii, vor fi disponibile începând din primele zile ale lunii august pe pagina de internet www.zilelemaghiare.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/zilelemaghiarecluj/.

 

Biroul de Presă al Asociaţiei Clujul-Comoară / Kincses Kolozsvár Egyesület